open-navfaktor-logo
search
Odgovorili iz GU Sarajeva
Kolika je sadašnja vrijednost tri groša, mukate koju su vlasnici Vijećnice dužni plaćati Islamskoj zajednici BiH
Grad Sarajevo naknadu za Vijećnicu plaćat će Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini jer je Vijećnica izgrađena na vakufskom zemljištu.
30.04.2023. u 13:54
get url
text

Na tu temu prošlog mjeseca razgovarali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Budući da je Grad Sarajevo uknjižen 1/1 kao vlasnik Vijećnice, postoji obaveza plaćanja zakupa ili mukate - kazala je Karić 14. marta.

Mukata se za ovu lokaciju Austro-Ugarskoj plaćala godišnje tri groša.

No koliko će sada biti visina naknade koju će Grad Sarajevo plaćati Islamskoj zajednici BiH?

VEZANI TEKST - Karić će tražiti od Gradskog vijeća da se naknada za Vijećnicu plaća Islamskoj zajednici u BiH

Iz Gradske uprave Grada Sarajeva odgovorili su nam "kako će, nakon što se pribavi sva potrebna dokumentacija i informacije, gradonačelnica Gradskom vijeću ponuditi na razmatranje tekst Sporazuma u vezi s obavezom plaćanja mukate Islamskoj zajednici BiH, koja u sadašnjem periodu ima vrijednost oko 1,50 KM po metru kvadratnom zemljišta na kojem se nalazi Vijećnica".

- Grad Sarajevo trenutno vodi aktivnosti na pribavljanju relevantne dokumentacije i informacija u vezi s obavezom plaćanja mukate kao upisanog zemljišnoknjižnog tereta na zemljištu na kojem je izgrađena Vijećnica. Nesporno je da je zemljište na kojem je izgrađena Vijećnica izvorno bilo vakufsko i da je pripadalo Vakufu Gazi Isa-bega Ishakovića, kao i da na predmetnoj nekretnini u "C" teretnom listu zemljišnoknjižnog uloška postoji upisan teret-mukata i to kao dužnost svagdašnjeg vlasnika u A I upisanih nekretnina da plaća godišnju mukatu u iznosu od tri groša u korist Vakufa Gazi Isa-bega u Sarajevu - naveli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.