open-navfaktor-logo
search
Usaglašen sporazum
Koliko ruku osam stranaka nudi za formiranje vlasti HDZ-u i strankama iz RS-a?
SDP BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni evropski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu su jučer usaglasili tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.
03.11.2022. u 11:58
get url
text

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zastupnike će imati pet od osam stranaka koje su usaglasile sporazum, a to su SDP sa pet, Narod i pravda sa tri, Naša stranka i NES sa po dva, te Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad sa jednim zastupnikom. 

Ovih pet stranaka u državnom parlamentu imat će 13 ruku.

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine participirat će sedam od osam navedenih stranaka, a jedina stranka od ovih osam koja nema svog zastupnika u Federalnom parlamentu je Za nove generacije. 

Koalicija koju čine sedam ovih stranaka zajedno će u Federalnom parlamentu imati 39 zastupnika.

Mnogo zanimljivije je koliko zastupnika osmorka može okupiti i kantonalnim skupštinama, a time i posredno delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer jedna od obaveza iz jučer obznanjenog sporazuma da će se u kantonalnim skupštinama međusobno podržavati pri izboru delegata za domove naroda.

Još nije poznato na koji način će se birati delegati s obzirom na izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. On je donio odluku da se broj delegata sa 17 Hrvata, Bošnjaka i Srba poveća na 23, a da se broj ostalih poveća sa sedam na 11. Tako će u klubu jednog naroda biti potrebno 12 delegata za većinu, a HDZ osluškuje i čeka ko će imati većinu u klubu Bošnjaka.

- Čini mi se da će na federalnom nivou biti dvije grupacije stranaka koje će imati približno jednak broj mandata u Zastupničkom domu. Onda ostaje da se vidi ko će od njih imati većinu u bošnjačkom klubu u Domu naroda - rekao je nedavno predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

U Unsko-sanskom kantonu pet stranaka iz "Osmorkе" zajedno će imati 15 ruku, što nije dovoljno za formiranje parlamentarne većine gdje im je potrebna još jedna ruka. Treba uzeti u obzir i podatak da je i Demokratska fronta pozvana da bude dio ove koalicije, ali se iz DF-a još nisu očitovali.

U Tuzlanskom kantonu stranke koje su usaglasile sporazum za sada nemaju većinu. Imaju 16 ruku, što nije dovoljno za formiranje parlamentarne većine, a dosta toga će ovisiti o DF-u koji ima četiri i SDBiH koji ima dva zastupnika.

U Zeničko-dobojskom kantonu također imaju 16 ruku, što nije dovoljno za formiranje parlamentarne većine. Vlast bi mogli formirati u slučaju koaliranja sa HDZ-om koji ima tri svoja zastupnika u Skupštini ZDK. U tom slučaju bi imali 19 ruku, dovoljno za formiranje većine.

VEZANI TEKST - Osam stranaka potpisalo sporazum o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH
 

Zanimljivo će biti u Bosansko-podrinjskom kantonu gdje ova koalicija broji devet zastupnika, a za većinu je potrebno 13. Treba uzeti u obzir da u Skupštini BPK participira 13 političkih stranaka, a čak šest od tih 13 ima samo jednog zastupnika. 

U Srednjobosanskom kantonu ova koalicija će imati šest zastupnika, SDP četiri, dok NiP ima dva. Vlast u ovom kantonu mogli bi formirati u slučaju koalicije sa HDZ-om i HDZ-om 1990 gdje bi imali većinu sa 17 ruku. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu participirat će tri od osam stranaka, a to su SDP, NiP i NES. Ove tri stranke zajedno imaju pet zastupnika, a dio vlasti bi mogli biti u slučaju koaliranja sa HDZ-om koji ima 11 svojih zastupnika u skupštini ovog kantona.

U Kantonu Sarajevo imat će stabilnu većinu od 24 ruke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.