open-navfaktor-logo
search
19 godina od Strategije
Koliko smo još daleko od provedbe Aneksa VII: Pandemija pomjerila i rokove povratka
Prema podacima iz posljednjeg izvještaja o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, imamo skoro 17.000 izbjeglica koji se nalaze izvan naše zemlje, a u BiH je u statusu raseljenih nešto više od 32.000 porodica, odnosno nešto više od 96.000 osoba.
01.06.2021. u 07:56
get url
text

Posljednji izvještaj odnosi se na 2019. godinu i nije usvojen na prošlosedmičnoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića pitali smo koliko smo još daleko od provedbe Aneksa VII, danas, 19 godina otkako je sačinjena Revidirana strategija za provedbu Aneksa VII.

VEZANI TEKST - Život povratnika: "Federalno ministarstvo pomaže gradnju kuća, ali nama u RS-u je teško dobiti posao"

Lučić je istakao da su u toku sva velika projekta, i to CEB II koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja, i drugi je Regionalni stambeni program, za smještaj interno raseljenih.

- Ova dva projekta trebala su se implementirati do 2022. godine. Međutim, pandemija je sve poremetila, i rokovi će biti pomjereni. A neće se svi kolektivni centri zatvoriti. U RS hoće sto posto, a u FBiH 75 odsto – kazao je Lučić.

No, i nakon provedbe ova dva projekta, neće biti do kraja realiziran Aneks VII.

Lučić je rekao da rade na pronalasku novih projekata, te se sada radi na projektu mapiranja potreba lokalnog stanovništva koji se odnosi na interno raseljene i socijalne kategorije.

- Kada uradimo mapiranje potreba, tačno ćemo tada znati koliko je interno raseljenih, ako uspijemo pronaći sredstva. Najbolje bi bilo da su to donatorska. I onda na osnovu toga možemo pričati o zatvaranju Aneksa VII – ocijenio je Lučić.

Kazao je da se radi na održivom povratku, ali dosta imovinsko-pravnih odnosa nije riješeno, i to predstavlja poseban problem.

VEZANI TEKST - Oglasilo se Federalno ministarstvo: Otkud bandera na tek asfaltiranom putu u Tuzli

Naglasio je i problem novca.

- Mi imamo grant u budžetu od dva miliona KM i to za cijelu BiH, a treba nam 30 miliona KM. Kada je u pitanju održivi povratak, elektrifikacija, imate dosta sela gdje su uglavnom stari ljudi i nema struje - dodao je Lučić.

Prema podacima o realizaciji revidirane strategije za 2019. godinu, za deset godina, odnosno od 2009. godine, obnovljeno je 14.370 stambenih jedinica, dok ih je još oko 4.700 bilo u izgradnji ili planirano za izgradnju. Ocijenjeno je da je potrebno obnoviti još 15.866 stambenih jedinica.

Predviđeno je i zatvaranje 121 kolektivnog centra i stambeno zbrinjavanje najmanje 7.200 interno raseljenih i drugih sodcijalno ugroženih osoba kroz izgradnju ili obnovu oko 2.600 stambenih jedinica. Od tog broja, do kraja 2019. godine završena je izgradnja 220 i započeta gradnja još 747 stanova.

Ministar Lučić tvrdi da se trenutno dosta radi pa će podaci za 2020. godinu biti znatno drugačiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.