open-navfaktor-logo
search
Krnji sastav
Kome je u interesu da ne funkcionira Komisija za koncesije BiH?
Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine godinama se drži u krnjem sastavu i sa članovima koji ne mogu donositi odluke. Poništenjem posljednjeg konkursa za imenovanje nove i kompletne Komisije, trakavica je nastavljena. Postavlja se pitanje kome je to u interesu.
07.11.2021. u 08:12
get url
text

Komisiju za koncesije BiH trenutno čine četiri člana (od predviđenjih sedam), kojima je mandat istekao prije šest, odnosno 13 godina, u zavisnosti o kojem je članu riječ. Uz to, među aktuelnim članovima nijedan nije iz Brčko distrikta, čime joj je onemogućeno da funkcionira, što su utvrdili i državni revizori. Naime, Komisija može donositi odluke ako ima četiri člana, ali po jedan mora biti iz FBiH, RS-a i Brčko distrikta.

VEZANI TEKST - U Komisiji za koncesije BiH rade "penzioneri", potrošili su 650.000 KM, a uradili skoro ništa

U junu ove godine objavljen je konkurs za imenovanje sedam članova Komisije, ali je nedavno poništen. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) ustvrdio je da je konkurs poništio jer se nije prijavio niko iz Brčko distrikta.

Pokušaj imenovanja Komisije za koncesije desio se i 2018. godine, nakon što je konkurs trajao dvije godine. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 2018. godine predložilo sedam članova Komisije, ali imenovanje nije prošlo dalje od Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za je tada bilo tek deset zastupnika, i to po dio iz SDA, HDZ-a BiH i SDS-a.

Šemsudin Mehmedović, koji je i tada bio zastupnik SDA u Parlamentu BiH, kazao je da svaka institucija na državnom nivou podliježe rušenju "od antibosanskih snaga".

- SNSD, Milorad Dodik, njihovi politički ciljevi su da se ne imenuje nova Komisija. Ni ovu ne priznaju. To će se promijeniti kada se budu riješila politička pitanja na nivou BiH – rekao je Mehmedović.

Dodao je da odgovor na pitanje koliko je potrebna Komisija za koncesije BiH daje i to što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zadužio upravo ovu komisiju kao nadležnu da riješi spor između Bosne i Hercegovine i RS-a po pitanju rijeka, odnosno gradnje hidroelektrana na Drini. 

Na čiji mlin se sve to pokušalo "natjerati", poseban je par rukava.

VEZANI TEKST - Komisija za koncesije ne može riješiti spor zbog hidroelektrana na Drini, igranka je od starta

Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH, smatra da se na tome da ove institucije uopće nema radi i iznutra.

On je istakao da je zamjenik predsjednika Komisije Milomir Amović godinama čak dostavljao Vladi RS-a prednacrte programa rada Komisije za koncesije BiH.

Šehagić je kazao da se godinama priprema teren da Komisije nema.

- Od početka je problem. Kada je formirana Komisija znalo se da nema zakona o državnoj imovini i da će Komisija teško zaživjeti. Išlo se da Komisija bude prva institucija na udaru, da se kaže kako nismo dodijelili nijednu koncesiju, a Komisija to ni ne dodjeljuje. Onda bi se krenulo na druge institucije – smatra Šehagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.