open-navfaktor-logo
search
Usaglasili se
Komisija u Parlamentu BiH prihvatila nultu stopu PDV-a na osnovne namirnice, ali postoji problem
Zajednička komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je danas prihvatila da Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) bude dopunjen tako da PDV na osnovne životne namirnice bude snižen sa 17 na nula posto, a da na luksuz bude povećan sa 17 na 22 posto.
23.08.2022. u 12:26
get url
text

Ipak ovdje nije kraj priči o sniženju PDV-a, započetoj prije nekoliko mjeseci, jer dopune zakona kakve je danas utvrdila zajednička komisija trebaju potvrditi Dom naroda i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Upitno je da li će se to i desiti, a ako se i desi koliko dugo će biti primjenjivana nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice i viša na luksuz.

Naime, zajednička komisija je većinom glasova danas prihvatila i da Zakon o PDV-u bude dopunjen na način da diferencirana stopa važi do kraja godine.

VEZANI TEKST - Sniženje stope PDV-a ide kao ping-pong loptica od doma do doma: Evo gdje je sada zapelo

Time su prihvaćeni amandmani koje je na dopunu Zakona o PDV-u uložila delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD), a koji su usvojeni u Domu naroda. Za razliku od njih, Zastupnički dom je usvojio izmjene Zakona o PDV-u kojim se uvodi pet posto PDV-a na osnovne potrepštine i 22 posto na luksuz, ali bez ikakvog vremenskog ograničenja. Stoga je i bilo potrebno da se, zbog različitih tekstova zakona, usaglasi zajednička komisija oba doma.

Prema informacijama, dopunu zakona kojom se predviđa rok važenja do kraja godine danas na zajedničkoj parlamentarnoj komisiji nije podržao član komisije i zastupnik SDS-a Mirko Šarović, dok je suzdržan bio zastupnik SDA Šemsudin Dedić. Ipak, većina članova je bila za.

- Smatram da postoji potreba za izmjenu Zakona o PDV-u, ali treba preispitati taj amandman koji govori o roku važenja – rekao je Dedić.

Dio parlamentaraca ocijenio je da su amandmani Dušanke Majkić čisto politički i da je upitno kakvu će korist imati građani ako nulta stopa PDV-a bude važila od oktobra do decembra, posebno ako se ima u vidu da su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine naveli da bi im za pripremu uvođenja diferencirane stope trebalo i do šest mjeseci.

Osim Šarovića i Dedića, u zajedničku komisiju su bili imenovani Predrag Kožul (HDZBiH), Amir Fazlić (SDA), Dušanka Majkić (SNSD) i Lidija Bradara (HDZBiH).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.