open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Komisija za izbor i imenovanje potvrdila i novu funkciju HDZ-ove Jelke Milićević
AUTOR: Fena/Faktor
20.05.2024. u 17:34
get url
text
Jelka Milićević (HDZ) bila je ministrica finansija FBiH
Jelka Milićević (HDZ) bila je ministrica finansija FBiH
Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je izglasala i predložila Zastupničkom domu da na sjednici 28. maja potvrdi imenovanje novog predsjedavajućeg doma Dragana Miokovića, a razriješi dužnosti dosadašnju predsjedavajuću Mirjanu Marinković-Lepić.
Za ovu odluku glasalo je osam članova Komisije, dok su Mioković i Eldar Čomor bili suzdržani.
Ukoliko Zastupnički dom odobri imenovanje Miokovića, izjavio je Feni da će se kao novi predsjedavajući zalagati da se u Zastupničkom domu poštuje Ustav i Poslovnik o radu doma.
- Također, u kontaktu sa Vladom FBiH insistirat ću da što više važnih zakona, koji su već najavljeni, dođe na usvajanje u Zastupnički dom. Prije svega, to se odnosi na set fiskalnih zakona, te izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH i zakon o zaštiti od nasilja. To što prije mora doći na poslaničke klupe – poručio je Mioković nakon sjednice Komisije.
Osim njegovog imenovanja na današnjoj sjednici Komisija je potvrdila prijedlog da Jelka Milićević bude izabrana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, što također mora izglasati Zastupnički dom.
Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela zaključak kojim se utvrđuje prijedlog za imenovanje Jelke Milićević za zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH. Milićević se imenuje na period do isteka mandata zamjenika direktora koji je razriješen, a koji je bio imenovan Odlukom Parlamenta FBiH.
U prošlom mandatu Milićević (HDZ) je obavljala funkciju federalne ministrice finansija i dopremijera Federacije BiH.
Komisija je izglasala i to da će za glavnog federalnog revizora i njegovog zamjenika biti raspisan konkurs, a u okviru ramatranja prve tačke dnevnog reda današnje sjednice Marin Vukoja je predložen za sudiju Ustavnog suda BiH.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.