open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić o priznanju Vlade Hrvatske: Schmidt je bio spreman da ide u pravcu koji je tražio Plenković
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarišući priznanje Vlade Hrvatske da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, poručio je da su stvari napokon isplivale na površinu.
27.09.2022. u 13:28
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada Hrvatske priznala da je sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH, temeljito i diskretno

- To je nažalost postalo standardno u našoj političkoj praksi i u javnosti. U svakoj drugoj zemlji bi bio prvorazredan skandal, pljuštale bi ostavke, povlačili bi se i diplomati. Međutim, u našoj zemlji to je samo jedna crtica u ovom predizbornom folkloru, tako da ja ne vjerujem da će biti nekih drugih efekata, sem toga - rekao je Komšić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Međutim, kako je naveo, dobro je da su stvari napokon isplivale na površinu.

- Mi to sve znamo, ali znate kako to nekad izgleda. Bez obzira na to što vi znate i iznesete neke stvari u javnosti, ljudi obično žele da se uvjere ono, što bi se reklo, da vlastitim očima nešto vide, pa da onda potvrde ono što ste im vi govorili. Bezbroj sam puta bio u takvoj situaciji - dodao je Komšić.

Vlada Hrvatske je priznala da je dogovarala izmjene Izbornog zakona u BiH s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom u jučerašnjem saopćenju objavljenom na zvaničnom Twitter profilu.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) je u intervjuu za AA kazao je da smatra je ova informacija ugledala svjetlo dana isključivo zbog unutrašnje svađe predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s jedne i premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade s druge strane.

- Ali ja cijenim da je dobro da je izašlo, da svi vidimo i da je svima jasno o čemu se tu radi. Kažem, mi to znamo i nije to samo par mjeseci, par mjeseci su radili na ovim zadnjim Schmidtovim (visoki predstavnik Christian) potezima i to ne samo oni, i Schmidt je bio spreman da ide u tom pravcu. Omeli su ga otpori ovdje u Sarajevu, omeli su ga protesti i nepostojanje saglasnosti njegove matične zemlje, Savezne Republike Njemačke, koja je odbila takav pristup rješavanju problema u Bosni i Hercegovini - pojasnio je Komšić.

VEZANI TEKST - Gjenero: Plenković ne može utjecati na Schmidta, već samo američka politika

Naravno, kako je rekao, svako je tu nastupao iz svog razloga.

- Mi, ovdje u Bosni i Hercegovini, građani Bosne i Hercegovine, odbijajući bilo kakvu vrstu daljih podjela, jer već je dovoljno teško živjeti u tako podijeljenom društvu i zemlji. Neke druge zemlje, iz svojih - ne znam je li pretjerano reći - geopolitičkih interesa na Balkanu. Savezna Republika Njemačka iz svojih razloga jer drugačije vide rješavanje problema u Bosni i Hercegovini i na prostoru Zapadnog Balkana - rekao je Komšić i dodao:

- Dakle, svako je imao svoje razloge za i protiv, ali ono što je najvažnije u ovom trenutku je da Schmidt to nije uradio i mislim, bez obzira na to koliko ga u to gurali, on to neće uraditi sve do onog trenutka dok njegova matična država ne kaže da je to uredu jer i on računa, i on je čovjek, proći će ovdje mandat, treba se vratiti u Saveznu Republiku Njemačku i nastaviti političku karijeru. On zna da mu to ne bi bio plus u tom slučaju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.