open-navfaktor-logo
search
Kaže ministar
Konaković o bliskosti sa Dodikom: Obojica volimo košarku i hrabri smo; granica sa Srbijom...
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, gostujući na srbijanskoj N1 televiziji, odgovarao je između ostalog i na pitanje o svome odnosu sa Miloradom Dodikom, predsjednikom entiteta RS-a i SNSD-a. 
28.01.2023. u 14:22
get url
text

- Moja bliskost s Dodikom ogleda se u tome što obojica volimo košarku. Ja sam profesionalno igrao košarku, Dodik voli košarku, igrao je i ima Igokeu, koju pogledam ponekad, poneku utakmicu.

Čini mi se da smo obojica hrabri da zakoračimo u neko polje kompromisa, ne vjerujemo vjerovatno još uvijek ni ja njemu, ni on meni. Trebat će nam neko vrijeme da se te stvari pomire - kazao je o odnosu s Dodikom. 

Međutim, ono što je značajnije od ovih su izjave Konakovića o državnoj granici sa Srbijom. 

- Mi se nadamo da može i da hoće - odgovorio je Konaković na pitanje može li doći do potpisivanja sporazuma o granici između dvije države. 

To će svakako biti jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati u našem prvom zvaničnom susretu, najavio je.

VEZANI TEKST - Ambicije "Trojke" ispred interesa države: Je li Dodiku obećano štetno ekonomsko širenje Srbije na teritoriji BiH

- Iz informacija koje imam je da su Izetbegović i Vučić u prošlosti razgovarali i skoro se načelno dogovorili. Imam neke informacije da ni ova naša strana nije bila posebno ažurna ili inventivna da se ta stvar dovede do kraja. Mislim da mi puno hrabrije stupamo u te procese. To je preduvjet kako bismo sutra na rijeci koj je između dvije države (Drina) radili neke projekte, kako bismo razgovarali o drugim energetskim projektima, nužno je da primarno riješimo naše odnose i granice - rekao je. 

Projekat koji se spominje i u sporazumu o formiranju vlasti "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a je hidroelektrana Buk-Bijela na Drini, na čemu insistira Srbija i Dodikov SNSD. 

BiH ima ratifikaciran Sporazuma o granici sa Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom i Hrvatskom. 

Na granici sa Srbijom, koja je duga blizu 400 kilometara, postoji nekoliko problema. Jedno od njih je teritorija sela Međurječje i Sastavci, koji se nalaze između općina Rudo i Priboj. Oba ova sela pripadaju BiH, ali su potpuno okružena teritorijom Srbije.

Osim toga, problem predstavlja i prolazak pruge Beograd – Bar preko teritorije BiH, kroz općinu Rudo. Srbija je čak predlagala i razmjenu teritorija, odnosno da se dio ili čak cijela općina Rudo pripoji Srbiji, što je za BiH neprihvatljivo.

VEZANI TEKST - Odnosi BiH i Srbije: Duguju milijarde, štite zločince, a hapse pripadnike Armije RBiH

Najveći problem predstavlja razgraničenje u područjima gdje se nalaze hidroelektrane Bajina Bašta i Zvornik 1 i Zvornik 2. Granica je već utvrđena i kao takva međunarodno priznata, ali bi ju srbijanske vlasti rado mijenjale i to baš na mjestima na kojima koriste bh. hidropotencijal. Srbija na to ime duguje BiH novac, a spominju se milijarde KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.