open-navfaktor-logo
search
Problemi u startu
Konakovićev scenarij i u BPK: Pečat otet, sekretarka Skupštine i Klub SDA pisali Schmidtu
Klub zastupnika SDA u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona, kao i sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem obratili su se jutros visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu jer je na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine, kao i na njenom nastavku održanom iako nije bilo kvoruma, prekršen Poslovnik o radu Skupštine i Ustav BPK.
16.11.2022. u 11:06
get url
text
Skupština BPK
Skupština BPK

Istovremeno, novo rukovodstvo Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, koje je izabrano jučer na nastavku sjednice bez prisustva zastupnika opozicije i nakon upozorenja sekretarke Skupštine BPK da je to nelegitimno, zakazalo je za danas vanrednu sjednicu na zahtjev 14 zastupnika nove većine.

VEZANI TEKST - SDA BPK: Nećemo učestvovati u radu nelegalno sazvanih sjednica

Vanredna sjednica Skupštine BPK zakazana je za 10 sati bez dnevnog reda.

Kako nam je kazala Aida Obuća, zastupnica SDA, oni neće učestvovati u radu Skupštine.

Problemi su kulminirali nakon što su jučer zastupnici stranaka koji čine većinu nastavili konstituirajuću sjednicu uprkos upozorenjima sekretarke Skupštne BPK Nermine Mašić-Adžem da se krši poslovnik o radu i Ustav BPK. Problem je nastao jer Klub zastupnika iz reda srpskog naroda nije uspio predložiti kandidata za mjesto predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine.

U tom klubu su dvije zastupnice, Daliborka Milović (Liberalna stranka) i Branka Cvijetić (Novi početak). Obje su imale po jedan glas. No predstavnici skupštinske većine su zahtijevali da se član rukvodstva Skupštine iz reda srpskog naroda izabere kroz zaključak, odnosno da ga Skupština izabere iako i Poslovnik i Ustav propisuju da klub zastupnika predlaže kandidata, a Skupština ga samo potvrđuje.

Na upozorenja da se time krši i Poslovnik i Ustav oglušili su se predstavnici većine, i to zastupnici stranaka Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, NGL, Bh. demokrati i SBB.

Opozicija, koju čine SDA, NES, BNS, Liberalna stranka, bila je protiv ovakvog načina rada i napustila je zasjedanje nakon čega nije bilo kvoruma za daljnji rad. Sjednicu je napustila i sekretarka Skupštine. Međutim, zastupnici većine su nastavili sjednicu iako je Mašić-Adžem upozorila da je to nelegitimno.

Ovo je u pismu Schmidtu napisala i sekretarka Skupštine BPK Nermina Adžem koja je navela da apeluje na Schmidta da dostavi službeno mišljenje o činjenicama koje je istakla, te da dostavi instrukcije o daljenjm postupanju.

- S obzirom na to da sam upoznata iz različitih izvora da se namjerava na sličan način dalje postupati od istih aktera, a ne želeći prouzrokovati ustavnu krizu u BPK, informišem Vas da do primitka Vaših pismenih uputa i tumačenja neću poduzimati nikakve daljnje radnje sa posebnim akcentom na dozvolu korištenja pečata Skupštine BPK Goražde – istakla je Mašić-Adžem u pismu.

{$galerijaFotografija}

No, prema informacijama, pečat je otet, a to je vidljivo i po pozivu na današnju vanrednu sjednicu Skupštine na kojem se nalazi pečat Skupštine.

VEZANI TEKST - Sekretar Skupštine obavijestila MUPKS: Konaković ne želi vratiti pečat i nezakonito ga koristi!

Aida Obuća, koja je i predsjednica Kantonalnog odbora SDA BPK, kazala je da su i oni jutros Schmidtu poslali zahtjev da hitno i bez odlaganja spriječi podrivanje Dejtonskog irovnog sporazuma, Ustava i zakona BPK.

Nova većina je jučer na spornom nastavku konstituirajuće sjednice donijela odluku da se danas do 16 sati dostave kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Obuća nam je odgovorila da će oni kandidate dostaviti direktno Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

bpk_1.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.