open-navfaktor-logo
search
Izvještaj direktora
Konflikti i nestabilnost: Nacionalna obavještajna služba SAD-a Dodika označila kao prijetnju
N1
11.03.2024. u 21:40
get url
text
Zapadni Balkan vjerovatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024., upozorava se u najnovijem godišnjem izvještaju Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Američkih Država.
Opsežni dokument analizira nekoliko oblasti, između ostalog odnose sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.
Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju "Konflikti i nestabilnost", a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, te iskoristiti etničke razlike, kako bi "povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije".
Izvještaj je imenovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka, piše N1.
- Lider bh. Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije - upozorava se u izvještaju.
Kada je u pitanju Kosovo, dokument spominje sukobe između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti iz 2023. što je dovelo do stradanja i ranjavanja, uključujući i predstavnike NATO-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.