open-navfaktor-logo
search
Visoki dužnosnici otkrili
Amerika se spremala za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkriveno i kada: "Bilo je jasnih naznaka..."
Prema informacijama dvojice visokih administrativnih dužnosnika, krajem 2022. godine SAD se počeo rigorozno pripremati za potencijalni nuklearni napad Rusije na Ukrajinu.
09.03.2024. u 14:26
get url
text

Bio bi to prvi nuklearni napad otkad je SAD bacio atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Bidenova administracija bila je izrazito zabrinuta da bi Rusi mogli upotrijebiti taktičko nuklearno oružje ili nuklearno oružje na bojnom polju.

CNN-ov novinar Jim Sciuto prvi je put pisao o američkoj zabrinutosti zbog moguće ruske upotrebe nuklearnog oružja još 2022. godine, ali kako navodi u svojoj knjizi "Povratak velik sila" otkrit će ekskluzivne detalje o planiranja za nepredviđene situacije, budući da je Bidenova administracija postajala sve zabrinutija.

- To je ono što nam je sukob nagovijestio... Tako smo vjerovali i mislim da je naše pravo da se rigorozno pripremimo i učinimo sve što je moguće da se to ne dogodi - rekao je visoki dužnosnik za CNN.

Na mogući nuklearni napad Rusije nije ukazivao samo jedan pokazatelj, već niz različitih pokazatelja, analiza i ono što je najvažnije, niz vrlo osjetljivih obavještajnih podataka.

- Strah nije bio samo hipotetski, nego se temeljio na nekim informacijama koje smo pokupili. Morali smo planirati tako da budemo u najboljoj mogućoj poziciji u slučaju da se ovaj više nezamislivi događaj stvarno dogodi - poručio je drugi dužnosnik.

Od kasnog ljeta do jeseni 2022. godine, Vijeće za nacionalnu sigurnost sazvalo je niz sastanaka kako bi se pronašao plan za nepredviđene situacije "u slučaju bilo vrlo jasne naznake da će nešto učiniti, napasti nuklearnim oružjem ili ako jesu, kako bismo odgovorili, kako bismo to pokušali spriječiti ili odvratiti - istaknuo je dužnosnik te dodao:

- Mislim da mnogi od nas ne očekuju da će potrošiti značajnu količinu vremena pripremajući se za scenarij za koji se prije nekoliko godina vjerovalo da je iz prošlog vremena.

Kraj ljeta 2022., bilo je loše razdoblje za ruske snage u Ukrajini, budući da su Ukrajinci napredovali prema Hersonu, najvećem gradu koji su Rusi okupirali od početka rata.

Ključan je bio napredak ukrajinskih snaga jer je postojala opasnost da ruske jedinice budu opkoljene. Zbog toga je unutar Bidenove administracije postojao stav da bi takav katastrofalan gubitak mogao biti "potencijalni okidač" za upotrebu nuklearnog oružja.

- U Hersonu je u to vrijeme bilo sve više znakova da bi se ruske linije mogle srušiti. Deseci hiljada ruskih vojnika bili su ranjivi - kazao je dužnosnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.