open-navfaktor-logo
search
Zaobišli sjednicu PSBIH
Konfuzna opozicija iz RS-a: Po svoje mišljenje ići će kod SNSD-ovog predsjednika NSRS-a
Zastupnici stranaka iz RS-a, posebno oni iz opozicije tog entiteta, došli su jučer u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, ali su zaobišli salu u kojoj je održana sjednica Zastupničkog doma.
04.02.2022. u 13:01
get url
text

Oni iz SNSD-a su ušli na kraju samo kako ne bi glasali o zakonima i incijativama, a dali saglasnost na sporazume kojim se povlače i višemilionska sredstva za RS. Kažu u interesu građana.

VEZANI TEKST - Opozicija u RS-u: Političari koji se trude biti veći nacionalisti i šovinisti od Dodika

Zastupnici koji dolaze iz opozicionih stranaka RS-a (SDS, PDP, DNS) nisu uradili ni to. Stekao se dojam da su u konfuziji. Tvrde da im nisu jasni zaključci Narodne skupštine RS-a, doneseni na posljednjoj posebnoj sjednici, koje su pak obećali poštovati. Jedan od zaključaka bio je da mogu učestvovati u radu institucija Bosne i Hercegovine, uz uvjet da "u svom odlučivanju uvažavaju stavove i mišljenje Narodne skupštine, Vlade i predsjednika RS-a".

Umjesto toga, jučer su, vjerovatno "u interesu građana", odlučili ne ući u salu Zastupničkog doma nego radije održavati press konferencije u holu, oglašavati se na društvenim mrežama, izvinjavati se, optuživati SNSD.

Tako se, između ostalog, zastupnik SDS-a Dragan Mektić izvinio građanima što su vjerovali politici Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, odnosno što su nasjeli na manipulacije. Mektić nije odgovarao na pozive i poruke kako bi odgovorio zašto su nasjeli, znaju li šta rade, i hoće li raditi u Parlamentu BiH odakle primaju plaće.

Nisu nam odgovarali ni lider PDP-a i državni zastupnik Branislav Borenović ni lider SDS-a i državni zastupnik Mirko Šarović.

Šta zapravo zastupnici iz RS-a rade? Jedan od zaključaka koji se može izvući jeste da se samo bore za glasove birača i fotelje, i dalje blokiraju donošenje odluka i institucije BiH, što radi i SNSD. 

A još uopće ne znaju šta konkretno dalje, hoće li učestvovati u radu Parlamenta BiH ili ne.

VEZANI TEKST - Zastupnici iz RS-a se međusobno prepucavaju na društvenim mrežama, na sjednicu nisu došli

Nenad Nešić, zastupnik DNS-a u Parlamentarnoj skupšptini BiH i predsjednik te stranke, kazao je da nisu prisustvovali sjednici Zastupničkog doma jer su zaključci NSRS-a kontradiktorni. Pa će koliko danas da zatraži od SNSD-ovog predsjednika entitetske skupštine da ih pojasni.

Nakon tog pojašnjenja odlučit će kako će se ponašati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ponovio je svoj stav, koji smo čuli i od drugih stranaka opozicije u RS-u, da su zaključci NSRS-a iz 2021. i dalje na snazi, odnosno da ne postoje uvjeti da se učestvuje u radu institucija BiH jer nije povučen takozvani "Inzkov zakon".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.