open-navfaktor-logo
search
Ćulumu istječe mandat u julu
Konkurs za direktora SIPA-e objavljen pa povučen zbog "greške u tekstu", na objavu upućen novi
Rok za prijavu kandidata na konkurs bit će 15 dana od objave u Službenom listu BiH, kazao je predsjednik Nezavisnog odbora Enes Obralija
AUTOR: A.G. - Z.
03.06.2024. u 20:06
get url
text
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je danas na objavu Zajedničkoj službi Sekretarijata PSBiH tekst Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za poziciju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), saopćio je Parlament BiH. 
Predsjedavajući Nezavisnog odbora Enes Obralija za Faktor je ranije potvrdio da će novi konkurs za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) biti objavljen ove sedmice.
Kako nam je kazao, konkurs će biti objavljen u dnevnim novinama, Službenom listu BiH i Službenom glasniku Brčko distrikta.  
- Rok za prijavu kandidata na konkurs bit će 15 dana od objave u Službenom listu BiH - kazao je.
Konkurs za direktora SIPA-e prethodno je bio objavljen 28. maja, ali je zatraženo njegovo povlačenje zbog, kako je navedeno u dopisu sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH Mirze Imamovića "greške u tekstu", čime je otvorena sumnja u regularnost i transparentnost procesa.
Podsjetimo, Nezavisni odbor je na sjednici 20. maja donio odluku o raspisivanju javnog konkursa za direktora SIPA-e te je utvrdio tekst konkursa.
Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat istječe u julu ove godine. 
Prema Poslovniku o radu Nezavisnog odbora, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktoru.
Direktora i zamjenika direktora imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog ministra sigurnosti, sa liste kandidata koju dostavi Nezavisni odbor, na mandat od četiri godine, uz mogućnost reimenovanja u drugom narednom mandatu.
Tekst konkursa objavljen 28. maja
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.