open-navfaktor-logo
search
Izetebgovićeva advokatica
Senka Nožica: Izjave izvučene iz konteksta, očekujem manju političku ostrašćenost Tužilaštva i obustavu istrage
Tužilac koji vodi računa o standardima kada su u pitanju ova krivična djela mora znati da jedino integralan tekst može reći u kojem kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje ili ne, kazala je
AUTOR: M. M.
28.05.2024. u 12:25
get url
text
Senka Nožića, advokatica Bakira Izetbegovića danas nakon što je on saslušan u prostorijama SIPA-e kazala je da je protiv njega pokrenuta istraga, a što su saznali danas prilikom saslušanja u SIPA-i.
- Gospodin Izetbegović je dobio danas te rečenice koje predstavljaju navodno govor mržnje, a koje ne mogu ni po kojem kriteriju predstavljati govor mržnje i sasvim sigurno je mogao reći svoju odbranu. Međutim, ja sam iznenađena kao advokat da se na teret nekome stavljaju izdvojene rečenice iz nekog teksta, jer tužilac koji vodi računa o standardima kada su u pitanju ova krivična djela mora znati da jedino integralan tekst može reći u kojem kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje ili ne - kazala je Nožica.
Dodala je kako su zatražili da im se dostavi taj integralni tekst.
- Ako ga oni nemaju mi ćemo ga pribaviti tužiteljici, na taj način ćemo raditi njen posao. Mi smo sigurni da će nakon toga ona od te istrage odustati - kazala je Nožica.
Dodala je da "ovdje stvarno nema ne nijednog elementa ne za pokretanje krivičnog postupka - jer smo danas, nažalost, saznali da je pokrenuta istraga - nego ovdje nema nijednog elementa za bilo kakvu provjeru Tužilaštva po krivičnoj prijavi".
- Svako ima pravo podnijeti krivičnu prijavu, ali na tužiocu je da procijeni da li ta krivična prijava zaslužuje da se provodi bilo kakav postupak, a kamoli da se pokrene istraga - istaknula je advokatica.
Dodala je da je "Izetbegović političar i on se neće braniti šutnjom i reći će sve što misli".
- Ali ćemo reći upravo onim rečenicama koje je rekao na bazi kojih oni pokreću sada krivične postupke izdvajajući samo neke rečenice koje same po sebi apsolutno ništa ne predstavljaju - kazala je Nožica, te zaključila:
- Jedino što mogu očekivati je da će Tužilaštvo biti toliko razumno, stručno, manje politički ostrašćeno i da će obustaviti ovu istragu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.