open-navfaktor-logo
search
Kahramanmaras
Kontejnersko naselje "Mahala Kalesija" u Turskoj spremno za smještaj stanovnika
U turskom gradu Kahramanmaraš koji se nalazi blizu Gaziantepa danas je završena montaža stambenih kontejnera u kojima će privremeno biti smještene porodice koje su usljed razornog zemljotresa koji je Tursku zadesio 6. februara ostale bez svojih domova.
26.03.2023. u 19:53
get url
text

Privremeno kontejnersko naselje simbolično je nazvano “Mahala Kalesija”, u znak zahvalnosti građanima Kalesije koji su pomogli ugroženom stanovništvu iz Turske. Postavljena je i tabla s nazivom “Kalesiya Mahallesi”, a iznad naselja i zastava Bosne i Hercegovine.

Stambeni kontejneri su izgrađeni u Kalesiji, sredstvima vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija koji su se odrekli svojih mjesečnih paušala, privrednika, građana općine Kalesija, kao i drugih iz Tuzle, Lukavca, Srebrenika i Mostara koji su dali svoj doprinos.

Radove na montaži kontejnera za stanovanje su izvodili Kalesijci koji su se dobrovoljno, volonterski prijavili za odlazak u Tursku - Mujo Mujkić, Senad Džafić, Ibro Huremović, Ekrem Halilović, Huso Efendić, Selim Turić, Meho Huremović i Alija Džafić.

-Osmočlana ekipa iz Kalesije je na montaži stambenih kontejnera radila šest dana, čak i po kiši, kako bi što prije obezbijedili privremene domove ugroženim porodicama iz Turske - saopćeno je iz Općine Kalesija.

Konvoj od sedam kamiona krenuo je iz Kalesije 17. marta, a pored 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama, kao i namještaj, nalazilo se i osam montažnih kuća, kao i šatori, madraci, ćebad i prehrambeni paketi koji su obezbijeđeni od Društva Crvenog križa BiH i CK Federacije BiH čije delegacije su posjetile Hatay i Kahramanmaraš gdje je pomoć dostavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.