open-navfaktor-logo
search
Stav iz Beograda
Korać: "Srpski svet" je originalni plan Miloševića, Vučiću je Otvoreni Balkan samo paravan za udar na BiH
Psiholog Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, u razgovoru za Faktor govori o aktuelnoj politici Beograda, režimu predsjednika Aleksandra Vučića, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i njegovim pokušajima razbijanja države BiH, "srpskom svetu"...   
10.01.2022. u 21:19
get url
text

VEZANI TEKST - Završen defile u Banjoj Luci: Dodik zapjevao, iz mase se čulo "Pravda", za kraj "Marš na Drinu"

- Vučićev režim daje podršku Dodiku na razbijanju BiH. Odnosi u regionu od devedestih nisu bili gori, zvanična politika Beograda ugrožava susjede, mislim na BiH i Crnu Goru.

Ekonomski projekat Otvoreni Balkan koji čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija samo je paravan iza kojeg se skrivaju stvarne namjere Vučićevog režima čiji mediji rehabilituju ratne zločince.

U aprilu su u Srbiji izbori, Vučić hoće pobjedu i stalo mu je do ekstremnog, desničarskog glasačkog tijela. Slaba, skoro nikakva reakcija na nacionalističko orgijanje u Priboju, što je izazvalo reprizu u samo nekoliko dana, ilustracija je Vučićeve politike - kaže Korać.

Ugledni profesor naglašava kako nije slučajno što se Vučić nije pojavio na obilježavanju neustavnog "dana RS-a" u nedjelju u Banjoj Luci.

VEZANI TEKST - Cvijanović uručivala: Ordeni za Dačića, bivšeg ambasadora Slovenije, direktora BIA-e, generale...

- Vučić igra dvostruku igru. Zapadu može reći, nisam bio u Banjoj Luci, a slavili su 30 godina, podržavam Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH..., i slične floskule.

Istovremeno, poslao je u Banju Luku premijerku, ministre... Nikada ne osporava Dodikove poteze, naprotiv. Kada su Amerikanci izrekli sankcije Dodiku, kazao je da će o tome razgovarati s predstavnicima administracije SAD-a. Ni riječi o uzrocima, pokušajima razbijanju BiH, korupciji...

Ono što Vučić misli, Vulin i Dodik govore. "Srpski svet" ili svi Srbi u jednoj državi ustvari je originalni plan Slobodana Miloševića. Vulin se, istina, "korigovao", pa je onda obrazložio da se radi "duhovnom svetu", ali teško mu se može vjerovati - istakao je Korać.

VEZANI TEKST - Vučić uvjeravao Bošnjake da su sigurni u Srbiji nakon što su policajci u Priboju prijetili novim genocidom

Pesimista kada je u pitanju razvoj krize u BiH.

- Beograd neće mijenjati svoju politiku prema BiH i Crnoj Gori. Ako međunarodna zajednica bude pasivna, a moj utisak je da će tako biti, sve ovo može eskalirati. Zašto tako mislim? Kriza u Ukrajini je prioritet SAD-a i Evropske unije.

Amerikanci imaju veliki ekonomsko-politički problem s Kinom, a Evropa nema jakog lidera. Predsjednika Francuske Emmanuela Macrona čekaju izbori u ovoj godini i sigurno će mu to biti prioritet. Nažalost, bit će mnogo prostora za negativno djelovanje Srbije prema BiH i Crnoj Gori - poručio je Korać. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.