open-navfaktor-logo
search
Do maja 2020.
Korman o Akcionom planu za Faktor: FUP je već proveo zacrtanih 10 istraga, a možemo još toliko
Provođenje istraga organiziranog kriminala povezanog sa privrednim kriminalom i korupcijom obaveza je koju je sam FUP utvrdio u svom Akcionom planu za period od 2015. do 2020. godine, te je brojka od minimalno deset istraga, pojašnjava v. d. direktora FUP-a Ensad Korman, već realizirana
22.10.2019. u 11:56
get url
text

Federalna uprave policije (FUP) dužna je do maja 2020. godine provesti minimalno deset istraga organiziranog kriminala povezanog sa privrednim kriminalom i korupcijom, sa akcentom na oduzimanje nelegalno stečene imovine. Ta je obaveza utvrđena Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU), a kojeg je Vijeće ministara BiH usvojilo 15. oktobra.

Provođenje istraga organiziranog kriminala povezanog sa privrednim kriminalom i korupcijom obaveza je koju je sam FUP utvrdio u svom Akcionom planu za period od 2015. do 2020. godine, te je brojka od minimalno deset istraga, pojašnjava v. d. direktora FUP-a Ensad Korman, već realizirana.

- Mi smo već u 2015. godini ispoštovali to – kazao je Korman za Faktor.

Ukoliko je potrebno do maja 2020. godine provesti deset novih istraga, dodaje Korman, FUP će to ispoštovati.

- Mi se nismo iskazivali brojčano. Kada smo to radili, pokušali smo izbjeći cifre, ali je zatraženo nešto što je mjerljivo i zbog toga se išlo sa brojkom. U izradi Akcionog plana je utvrđena brojka od deset istraga i mi ćemo to ispoštovati – pojasnio je Korman.

Akcionim planom je također predviđeno i "povećanje broja policijskih službenika angažiranih na vođenju finansijskih istraga u okviru krivičnih istraga". Tu je obavezu, tvrde iz FUP-a, moguće realizirati bez dodatnih finansijskih sredstava.

- Radimo već na izradi pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i kroz taj pravilnik ja mogu službenike sa jedne pozicije, u kojoj imam manje opterećenje, prebaciti tamo gdje je potrebno više izvršilaca – kazao je Korman.

FUP će, u skladu sa Akcionim planom, imati obavezu do maja 2020. izvršiti analizu završenih predmeta privrednog kriminala i korupcije u cilju prihvatanja najboljih iskustava iz prakse, te sprovoditi istrage koje su inicirale operativne, udarne i druge grupe formirane s ciljem efikasnije borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala.

VEZANI TEKST - Faktor otkriva detalje Akcionog plana VM: Gradnja cesta, usvajanje zakona, FUP mora provesti deset istraga

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.