open-navfaktor-logo
search
Zahtjev u pripremi
Kraj priče o Hastahani se ne nazire: Centralna banka BiH tražit će višemilionsku odštetu od Općine Centar
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) odlučna je u zaštiti svojih prava i interesa. Trenutno intenzivno radi na analizi predmeta Hastahana i priprema adekvatnog rješenja, a s ciljem zaštite svojih prava i interesa.
03.07.2023. u 21:44
get url
text

VEZANI TEKST - Centralna banka BiH tužila sarajevsku Općinu Centar

- S obzirom na to da je Centralna banka BiH u potpunosti izmirila sve svoje ugovorne obaveze prema Općini Centar, a da je već duži vremenski period onemogućena u korištenju svog prava vlasništva u one svrhe u koje je zemljište kupljeno, a to je rješavanje pitanja adekvatnog i uvjetnog prostora za rad Glavne jedinice Sarajevo, priprema zahtjeva prema Općini Centar je u završnoj fazi. U pitanju će biti zahtjev u višemilionskom iznosu, a konačni detalji bit će poznati nakon što se izvrši kompletna analiza predmeta, te potrebna procjena od stručnih lica.

Ukoliko Općina Centar ne udovolji zahtjevu CBBiH, CBBiH će svoja prava ostvarivati putem nadležnog Suda - odgovorili su za Faktor iz Centralne banke. 

Podsjetimo, Centralna banka BiH je već početkom 2023. godine pred nadležnim sudom pokrenula upravni spor u vezi sa neizdavanjem urbanističke saglasnosti, budući da je rješenjima Općine i nadležnog ministarstva onemogućena u korištenju svog prava vlasništva u one svrhe u koje je zemljište i kupljeno, a to je izgradnja poslovnog objekta.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je 2019. godine u parku Hastahana kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona maraka od sarajevske Općine Centar, ali ni do danas nije počela izgradnja jer to ne dozvoljava Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

VEZANI TEKST - Mandić najavljuje izbor projekta za Hastahanu, iz Centralne banke BiH mu poslali opomenu pred tužbu

Na sjednici Općinskog vijeća općine Centar 18. novembra 2019. godine odlučili su da prodaju dio zemljišta Centralnoj banci BiH u parku Hastahana za izgradnju poslovnog objekta i od tada su prošle gotovo četiri godine, a još nije pronađeno nikakvo rješenje između Općine Centar i Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH u oktobru 2021. godine od Općine Centar primila je Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana.

Poslije Rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana, Općina Centar Centralnoj banci je ponudila četiri zamjenske lokacije za izgradnju zgrade.

Lokacija u neposrednoj blizini shopping centra SCC. Druga lokacija je ponuđena neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), treća u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor) i četvrta ponuđena lokacija u Velešićima.

Dogovor Centralne banke BiH sa Općinom Centar propao je i oko davanja zamjenske lokacije za izgradnju poslovne zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.