open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Krišto: Nismo razmatrali Zakon o sudu; Košarac: Apelaciono odjeljenje mora biti daleko od Sarajeva
AUTOR: Autor: A. Dr.
12.03.2024. u 13:45
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Nismo se izjašnjavali o Nacrtu zakona o sudu Bosne i Hercegovine jer je resorni ministar (Davor Bunoza, op. a.) zatražio još sedam dana da se neke stvari dorade - kazala je nakon današnje sjednice Vijeće ministara predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ).
Krišto je dodala kako bi se ovaj zakonski dokument trebao naći na narednoj sjednici, 19. marta. Tada bi se trebao razmatrati i zakon o ličnim podacima. Zatim se osvrnula na najave iz Evropske unije, tačnije izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će ova institucija tokom dana preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.
- Još nas čeka odluka Evropskog vijeća, nadam se da ćemo dobiti zeleno svjetlo. Ja sam jučer dobila podršku iz EU-a za naš put, kazali su nam da je ovo Vijeće ministara uradilo više za 13 mjeseci nego drugi za 10 godina - istakla je Krišto.
Spominjala je ponovo izmjene Izbornog zakona, "legitimno predstavljanje", provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava. Zahvalila se Hrvatskoj i premijeru Andreju Plenkoviću na pomoći na BiH na njenom evropskom putu.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) kazao je kako vladajuća koalicija treba ostati na tragu dogovora iz Laktaša. 
- Zakon o sudu nije usaglašen, produžen je rok od sedam dana da radna grupa pokuša da se usaglasi. Ključno pitanje je gdje će biti sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH. Sjedište treba biti što dalje od Sarajeva, kako stranci ne bi utjecali na rad - kazao je Košarac. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.