open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Sutra zasjeda Vijeće ministara BiH: Na dnevnom redu neusaglašen zakon o sudu?
M. R. S.
11.03.2024. u 16:15
get url
text
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za sutra, a na dnevnom redu kojeg je predložila predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) našao se Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovine.
No Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, stranke koja sa HDZ-om i "Trojkom" čini vladajući većinu, danas je na svom nalogu na mreži X naveo, između ostalog, da "zakon osudu nije usaglašen i bit će biti usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana".
- Neko pokušava da iskoristi europsku priču i da na mala vrata uvede neke nove nadležnosti apelacionog suda. To se neće desiti. Na nivou BiH će se poštovati zakon i Sud BiH će primjenjivati samo one zakone koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH u skladu s Ustavom BiH - napisao je Dodik.
Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, je jučer u pismu komesaru za susjedstvo i proširenje EU Oliveru Varhelyiju navela da će se na predstojećoj sjednici Vijeća ministara BiH naći nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavanje reformskih obaveza naše zemlje, uključujući i zakon o sudu BiH.
Postavlja se pitanje zašto ukoliko zakion nije usaglašen.
Ovaj zakon je uvjet koji je pred BiH postavila EU kako bi Evropsko vijeće na sjednici ovaj mjesec moglo eventualno odlučiti o otvaranju pregovora o pristupanju naše države Evropskoj uniji. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.