open-navfaktor-logo
search
Nakon Schmidtove odluke
Krišto pisala zvaničnicima EU-a: BiH treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja
Faktor
27.03.2024. u 16:50
get url
text
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je danas pismo zvaničnicima Evropske unije (EU) vezano za Izborni zakon, a u kontekstu evropskog puta Bosne i Hercegovine.
Pismo je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropskog parlamenta Roberti Metsoli, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i povjereniku Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju.
- Predsjedavajuća Krišto je podsjetila na nedavno otvaranje pregovora i kazala kako je svima u Bosni i Hercegovini jasno da je za Bosnu i Hercegovinu od posebnog značaja cjelokupna izborna reforma. Istaknula je kako Bosna i Hercegovina kao buduća zemlja članica Evropske unije treba Izborni zakon koji neće biti produkt nametanja ili preglasavanja - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Dodaje se da je Krišto podsjetila da se s posebnom pažnjom radi na usaglašavanju Izmjena i dopuna Izbornog zakona.
Nadležno ministarstvo pravde je 21. marta 2024. uputilo u proceduru nacrt Zakona. On se trenutno nalazi u javnoj raspravi na koji svi u BiH u ovome trenutku mogu dati svoje komentare i amandmane.
Kazala je kako je nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s evropskom budućnosti BiH, a najpogubnije je za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, uzevši u obzir da se radi o zakonu na kojem počiva demokratski sistem i koji je poslije Ustava BiH najvažniji pravni akt.
- Čvrsto držim da nametanje odluke o izmjenama i dopunama izbornog zakon BiH, za mene, kao predsjedavajuću Vijeća ministara BiH predstavlja jedan neočekivani izazov na koji ćemo, skupa s Vama, morati odgovoriti na način da se ne ugrozi naš EU put, kao niti rad institucija BiH, jer upravo institucije u BiH moraju preuzeti odgovornost za donošenje svih odluka - navela je Krišto u pismu visokim zvaničnicima EU-a.
Krišto je dodala i da je potrebno "nastaviti saradnju i zajednički rad te jačati povjerenje i poštivanje između nas u BiH, te dati podršku rješenjima koje će biti rezultat rada institucija BiH".
Iskazala je uvjerenje da je samo tako moguće napraviti iskorak nužno potreban za sve u BiH pa i evropski put.
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio je u utorak da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa.
Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.