open-navfaktor-logo
search
O Schmidtovoj odluci
Nakon Čovića, oglasio se i HDZ: Zašto nametanje u vrijeme stabilne vlasti i intenzivnog liderskog dijaloga
Autor: Fena
27.03.2024. u 13:24
get url
text
Nakon što se jutros uime Hrvatskog narodnog sabora (HNS) oglasio presjednik tog udruženja i lider HDZ-a Dragan Čović, saopćenjem za javnost nakon što je visoki predstavnik Christina Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona oglasio se i HDZ.
Kako navode u saopćenju, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava "duboko žaljenje" zbog odluke visokog predstavnika da "u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Evropskom unijom" posegne za nametanje rješenja.
Odlukom da se nametane 114 izmjena Izbornog zakona, smatraju u HDZ-u BiH, kompromitiraju se svi dosada postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje.
- Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvještaja EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela Bosni i Hercegovini - navode u saopćenju.
U HDZ-u BiH smatraju kako rješenja koja ne obuhvataju sve aspekte Izbornog zakona "neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom".
- Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokratije.
Stoga pozivamo sve nosioce vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom saradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obavezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini - stoji u saopćenju za javnost HDZ-a BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.