open-navfaktor-logo
search
A šta je sa zakonima
Krišto se dužnosnicima EU-a pohvalila usvajanjem budžeta BiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uputila je pismo najvišim evropskim dužnosnicima u kojem ih informira o postignućima u prvih 100 dana rada ovog Vijeća ministara, za koja ističe da su jasno potvrdila "našu snažnu predanost evropskoj agendi, reformi i napretku".
10.05.2023. u 11:29
get url
text

VEZANI TEKST - Sto dana Vijeća ministara: Gdje je nestalo ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

- Istaknut ću kako je u ovom kratkom roku Vijeće ministara pokazalo svoju efikasnost, ali i neupitnu opredijeljenost evropskim integracijskim procesima te vrijednostima i načelima koje baštini EU. Održali smo deset sjednica na kojima smo razmatrali više od 500 materijala. Naši glavni prioriteti bili su jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, poboljšanje poslovnog okruženja i povećanje socijalne dobrobiti. Upravo smo u prvih 100 dana mandata napravili značajan napredak u tim područjima - ističe Krišto u pismu u koje je Fena imala uvid.

Ona je navela i informacije o najbitnijim materijalima, kada je u pitanju ispunjenje ključnih uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, koje je ovo Vijeće ministara BiH u proteklih 100 dana rada razmatralo i usvojilo. Prvo, Dokument okvirnog budžeta institucija (DOP) BiH za period 2023-2025. godina, usaglašen s Globalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH za taj periode, koji je prethodno usvojilo Fiskalno vijeće BiH. Nakon toga usvojen je i budžet za 2023. godinu, u najvećem iznosu do sada, čime su stvorene pretpostavke za normalno funkcioniranje institucija BiH, a samim time i ispunjavanje prioriteta na evropskom putu.

Potom navodi Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023-2025., koji je dostavljen Evropskoj komisiji. Za potrebe Paketa proširenja 2023., Vijeće ministara BiH usvojilo je Prilog institucija u BiH za period 15. 5. 2022. – 1. 3. 2023., a u izradi je i dopuna Priloga institucija u BiH za razdoblje 1. 3. 2023. – 15. 5. 2023.

Krišto među ove materijale ubraja i usvajanje Sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. između EU-a i BiH, vrijednog 70 miliona eura, kojim se omogućava pomoć najugroženijima u suočavanju s rastućim cijenama i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - "Evropski" zakon o slobodi pristupa informacijama BiH i nije baš evropski, unazađuje cijelu oblast

Na njenom popisu su i Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Prijedlog pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontaktne tačke za BiH za suradnju s EUROPOL-om.

Naglašava i kako je Vijeće ministara pokrenulo i nekoliko važnih zakonskih inicijativa s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja stranih investicija, a u pripremi su i materijali kojima će se pokrenuti sveobuhvatna reforma sistema javne uprave s ciljem poboljšanja njene učinkovitosti i transparentnosti.

- Ovo razdoblje od 100 dana pokazalo je da je BiH spremna i sposobna odgovoriti na brojne izazove. Svjesni smo da još mnogo toga treba učiniti. Budite uvjereni da će Vijeće ministara BiH odlučno i neumorno nastaviti raditi na rješavanju svih izazova, uključujući i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Naš cilj ostaje otvoriti pregovore s EU-om te ostvariti sveobuhvatni napredak u procesu evropskih integracija, što uključuje usklađivanje zakonodavstva, jačanje institucija, reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i poboljšanje ekonomske situacije.

Uporedo s provođenjem nužnih strukturnih reformi naš prioritet i obaveza je u sljedećih šest mjeseci provesti i ograničenu ustavnu reformu i usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH i presudama Evropskoga suda za ljudska prava. Reformom izbornog zakonodavstva i pravosuđa možemo dostići visoke standarde vladavine prava u skladu s evropskim standardima, što je jedan od ključnih uvjeta pristupanja BiH u EU - navodi Krišto.

VEZANI TEKST - Šta je sa HDZ-ovim izmjenama Izbornog zakona usvojenim u Domu naroda BiH kad su preglasani Bošnjaci?

Dodatni poticaj našim naporima na putu prema EU-u i u provođenju reformskih procesa, dodaje ona u pismu, nedvojbeno pruža podrška i bliska saradnja s liderima i visokim dužnosnicima EU-a. Uvjerena je kako će ova buduća saradnja biti uspješna i da će nastavak podrške dužnosnika EU biti od velikog značaja u jačanju institucija i demokratskih procesa u BiH.

- Sigurna sam kako će najavljeni Dijalog na visokom nivou, 17. maja 2023. u Sarajevu, pod liderstvom visokih evropskih dužnosnika polučiti iznimne rezultate, što će nas potaknuti da još predanije i intenzivnije radimo kako bismo unaprijedili naše zajedničke ciljeve i načinili nužno potreban iskorak prema početku pregovora o punopravnom članstvu u EU-u. Dopustite mi na samom kraju, u ime Vijeća ministara BiH kao i svoje lično, uputiti čestitke povodom 9. maja, Dana Evrope, te još jednom izraziti duboku zahvalnost na vašem svesrdnom zalaganju i zainteresiranosti za prilike u BiH. Vjerujem kako ćemo na našem evropskom putu i dalje imati vašu snažnu podršku te da ćete nastaviti podržavati naše napore na izgradnji bolje budućnosti za sve narode i stanovnike u BiH - navela je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u pismu upućenom najvišim evropskim dužnosnicima.

Pismo je adresirano na predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu, predsjedavajućeg Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Davida McAllistera, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, te evropskog povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.