open-navfaktor-logo
search
"Neočekivani izazovi"
Krišto se Lajčaku požalila na Schmidtove odluke: Grubo prekinuta vrlo dobra sinergija i rad koalicije na državnom nivou
16.04.2024. u 12:00
get url
text
Krišto i Lajčak se sastali u Mostaru
Krišto i Lajčak se sastali u Mostaru
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, uoči otvaranja 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru, s posebnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom o evropskom putu BiH.
Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine naveli su da je Krišto zahvalila Lajčaku na njegovoj konstantnoj podršci u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.
Kazala je kako je Bosna i Hercegovina, u proteklom razdoblju, načinila izuzetan iskorak na evropskom putu i da službeno otvaranje pristupnih pregovora predstavlja svojevrsnu potvrdu i priznanje zajedničkog dobrog rada i predanosti.
Krišto je istaknula kako Bosni i Hercegovini predstoji ozbiljan posao, "s neočekivanim izazovima s kojima smo suočeni, a koji se ne uklapaju u naš evropski put i naše evropsko opredjeljenje".
Naglasila je da je "iznenađujuća reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta zatekla sve političke aktere, čime su grubo prekinuti vrlo dobra sinergija i rad koalicije na državnom nivou, s obzirom na to da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH od resornog ministarstva već u proceduri".
Na kraju sastanka Krišto je naglasila kako je potrebno nastaviti daljnji reformski proces u interesu opstojnosti, sigurnosti i evropske budućnosti BiH, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.