open-navfaktor-logo
search
Nema ljekara
KS: Termini kod neurologa u domovima zdravlja popunjeni četiri mjeseca unaprijed, direktor kaže da se pacijenti ne žale
Ukupno su tri neurologa u JUDZKS, a u procesu rada, nekada i dva
AUTOR: A.G.-Z.
07.06.2024. u 07:51
get url
text
Porodični ljekari uredno elektronski naručuju građane kod neurologa u domovima zdravlja Kantona Sarajevo, tvrdi v. d. direktora u JUDZKS Milan Mioković u odgovoru na pitanje kantonalne zastupnice Vedrane Vujović zašto je u JUDZKS nemoguće obaviti specijalističko-konsultativni pregled kod specijaliste neurologa?
Ona kaže da u ambulantama primarne zdravstvene zaštite ljekari uopće ne daju uputnice i nemaju mogućnost da pacijente zakažu na pregled pa samim tim i nije moguće dobiti potvrdu o postojanju liste čekanja sa kojom bi se dalje moglo otići u privatnu praksu i refundirati troškove.
S druge strane, Mioković očekuje smanjenje liste čekanja od septembra.
- Termini za naručivanje su po naredbi ministra otvoreni šest mjeseci unaprijed.
Trenutno su popunjeni četiri mjeseca unaprijed zbog nedostatka kadra. Ukupno su tri neurologa u JUDZKS, a u procesu rada, nekada i dva.
 Sve što je hitno, sva komisijska bolovanja, nalaze u svrhu tuđe njege i pomoći, izdavanja preporuke za pelene, banjskog liječenja za RVI primamo odmah.
Nismo imali pritužbi od pacijenata. Od septembra / oktobra očekujemo da se lista čekanja smanji jer nam dolaze dvije doktorice, specijalisti neurologije jedna sa porodiljskog dopusta, druga sa specijalizacije - kaže Mioković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.