open-navfaktor-logo
search
Dom zdravlja KS
Nakon smjene Spahića: Koje nepravilnosti je utvrdila inspekcija, čije mišljenje se sada čeka
Podsjetimo, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS Milan Mioković smijenio je Ademira Spahića sa mjesta glavnog tehničara u ustanovi, koji od 20. maja radi kao odgovorni medicinski tehničar u Školskom dispanzeru
AUTOR: A. S.
05.06.2024. u 20:10
get url
text
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, a u vezi sa smijenjenim glavnim tehničarem JU Dom zdravlja KS doc. dr. sc. Ademirom Spahićem, dostavila je odgovor advokatu Spahića i ustanovi.
Iz inspekcije su naveli "da se iz Rješenja o otkazu može jasno zaključiti da je isto doneseno na osnovu člana 103. Pravilnika o radu, a da se hipotetički poslodavac i pozvao na član 104. Pravilnika inspektor rada ne bi imao nadležnost da utvrđuje opravdanost razloga za otkazivanje ugovora o radu iz razloga jer je to u isključivoj nadležnosti suda".   
Iz inspekcije su dalje dodali "da je subjekt nadzora (javna zdravstvena ustanova), postupio suprotno članu 24. Zakona o vijeću zaposlenika na način da podatke o namjeravanom donošenju rješenja o otkazu ugovora o radu nije dostavio sindikatima najmanje 30 dana prije donošenja predmetnog rješenja".
Zbog toga će, kako su dalje naveli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, inspektor djelovati izdavanjem upravne mjere kojom će subjekta nadzora, odnosno odgovornu osobu, upozoriti na obavezu pravilne primjene člana 24. Zakona o vijeću zaposlenika".
Izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS nakon provedenog nadzora
FOTO: FAKTOR
Iako su inspekcijskim nadzorom utvrđene nepravilnosti, prilikom smjene Spahića, iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS napomenuli su "da inspektor rada nema nadležnost da poslodavcu nalaže donošenje odluke o stavljanju van snage predmetnog rješenja, jer je to u nadležnosti suda".
- S obzirom na to da je radnik Ademir Spahić poslodavcu podnio zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, isti može u skladu sa članom 114. stav (2) Zakona o radu podnijeti tužbu nadležnom sudu ukoliko poslodavac ne udovolji predmetnom zahtjevu - dodali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
Spahić je ranije za Faktor potvrdio da će svoja prava zatražiti i na sudu.
- Postoji procedura koja se treba ispoštovati, a to znači da je sada na potezu v. d. Upravnog odbora, koji je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti drugostepeni organ, da da svoje mišljenje. Moj advokat je to od Upravnog odbora pismenim putem zatražio 10. maja. Rok da se Upravni odbor očituje je 30 dana, a to je otprilike polovina juna, nakon čega ću ja poduzeti dalje korake - kazao je Spahić te dodao da je dobio informaciju "kako Mioković sada želi oformiti komisiju za disciplinski postupak te da mu nije jasno koji je razlog njenog uspostavljanja".
Podsjetimo, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković smijenio je Spahića sa mjesta glavnog tehničara u ustanovi.
Spahić, koji od 20. maja radi kao odgovorni medicinski tehničar u Školskom dispanzeru, u razgovoru za Faktor u aprilu kazao je kako je to direktoru Miokoviću naređeno iz SDP-a.
Dodao je "kako je Mioković njegovu nezakonitu smjenu pokrenuo na izričito traženje funkcionera Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo".
- Tri puta me je zvao Mioković. Prvi put to se desilo još dok nije preuzeo funkciju v. d. direktora Doma zdravlja. Nakon što je saznao da će biti generalni direktor, dva dana poslije Mioković me je pozvao u svoju kancelariju i rekao mi da je dobio nalog od Adnana Štete, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, Kenana Magode, ministra kulture i sporta KS, dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, i Davora Čičića, zastupnika u Skupštini KS, koji su mu eksplicitno naredili da me mora pomjeriti sa mjesta glavnog tehničara ustanove - rekao je krajem aprila Spahić u razgovoru za Faktor.
Protiv Spahićeve smjene bili su i Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo te Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS.
U zvaničnom dokumentu, kojeg je Sindikat radnika u zdravstvu proslijedio menadžmentu Doma zdravlja, između ostalog, navodi se "kako Sindikat sa smjenom Spahića nije saglasan, imajući u vidu da u konkretnom slučaju nije došlo do povrede člana 104. Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta JU Dom zdravlja KS".
U međuvremenu Faktor je došao u posjed audiosnimka razgovora između Miokovića i Spahića, a tekst, zajedno sa snimkom objavljen je prošlog petka (31. maj).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.