open-navfaktor-logo
search
Korona zakon
Labirint propisa: Zašto Ministarstvo finansija FBiH ne može ubrzati uplatu subvencija?
Hiljade radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine čeka na uplatu subvencija doprinosa za maj i juni za zdravstveno i penziono osiguranje, a prema Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.
26.08.2020. u 15:22
get url
text

Iako je Porezna uprava Federacije BiH 30. jula dostavila potrebne podatke Ministarstvu finansija FBiH o korisnicima subvencija na doprinose za maj, a sredinom augusta za subvencije za juni, Federalna vlada je tek 22. augusta na telefonskoj sjednici odobrila uplatu subvencija za oba ova mjeseca. Tom prilikom Vlada FBiH nije odredila rokove do kada Ministarstvo treba uplatiti doprinose fondovima.

U Federalnom ministarstvu smo upitali kada će se početi sa uplatom doprinosa i da li se procedura vezano za subvencije doprinosa mogla pojednostaviti jer mnogim radnicima od ovih doprinosa ovisi odlazak u penziju, liječenje.

VEZANI TEKST - Radnici ne mogu u penziju jer Vlada FBiH nije uplatila doprinose, u Zavodu PIO nemaju evidentirane takve slučajeve

Nadamo se pojednostavljenju postupka 

- Teško je reći kada bi mogla početi uplata doprinosa s obzirom da ima više od 1.000 naloga koji moraju zadovoljiti sve budžetske i trezorske procedure. Procedura nije mogla biti jednostavnija. Ona je složena jer se doprinosi plaćaju pojedinačno za svakog zaposlenog i za privredni subjekt, zatim se plaćaju prema općini prebivališta, te prema vanbudžetskim fondovima na nivou kantona i Federacije. Nadamo se da ćemo ovaj postupak pojednostaviti nakon usvajanja novog zakona o doprinosima - navode iz Federalnog ministarstva finansija i dodaju:

- S obzirom na složen postupak, Vlada FBiH je preuzela ulogu da u ime privrednih subjekata izvrši uplatu za svakog zaposlenog. U ovom trenutku iskazujemo i pohvalu Poreznoj upravi FBiH i njenim uposlenicima koji su radili na ovim poslovima kao i zaposlenicima iz dva sektora Federalnog ministarstva finansija koji pripremaju isplate. To znači da u ovom trenutku nije presudno hoće li se izvršiti uplata za doprinose za dva ili pet dana, bitno je da su sredstva osigurana i pozivamo fondove da ne dovode u pitanje prava zaposlenih i njihovih porodica vezana za zdravstvenu zaštitu i prava po osnovu nezaposlenosti.

Podsjećamo, subvencija na doprinose po radniku iznosi 244,85 KM. Od tog iznosa 135,70 KM se usmjerava za penziono- invalidsko osiguranje, zatim 97,35 KM za zdravstveno i 11,80 KM KM na ime nezaposlenosti.

Zatražili smo i komenatar Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

Imali smo gromoglasno najavljivanje stotine miliona KM 

- Mislim da je pritisak javosti, medija, urodio plodom, pa je Vlada FBiH donijela odluku o isplati doprinosa za maj i juni. I da nije bilo tog pritiska, pitanje je da li bi se taj proces još više razvukao. Žalosno je da toliko mjeseci nakon kompletne te priče tek sada idu ta sredstva, iako smo imali gromoglasno najavljivanje stotine miliona u tu svrhu. Konačno, ta administracija mora biti u službi i privrede i radnika i "običnog" čovjeka i ne može to podnijeti teret jedan institucija. Mene su zvali i pitali odakle simpatije prema Poreznoj upravi FBiH. Ne, nemamo mi simpatija prema Poreznoj upravi. Mi samo razumijemo, imamo senzibilitet prema radnicima Porezne uprave FBiH koji su podnijeti dodatni teret. Ta institucija vapi već mjesecima, pa da ne kažem i godinama, za proširenjem kapaciteta za upošljavanje dodatnih ljudi, jer  njihovi koji jesu tu, trenutno ne mogu obaviti sve ono što trebaju, a nama je potreban jak porezni sistem - rekao je Šatorović.

VEZANI TEKST - Isović: Subvencije na doprinose obuhvatile više od 390 hiljada radnika, do kraja sedmice podaci za juni

Podsjećamo, za mjesec april odobrene su subvencije za 23.903 obveznika, tačnije, 162.800 uposlenika, za što je izdvojeno više od 38 miliona KM.

Za maj subvencije su odobrene za 19.945 subjekata, odnosno, 141.593 uposlenika, za što će biti izdvojeno 32.230.050,34 KM.

Za juni će, na osnovu 14.324 zahtjeva poslovnih subjekata, za 86.040 uposlenika biti odobreno ukupno 19.499.057,55 KM za doprinose za PIO, za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti.

Na ime razlike za april 2020. godine će, po 3.076 odobrenih zahtjeva poslovnih subjekata, biti uplaćeni doprinosi za 22.911 uposlenika, a za što je odobreno 5.257.560,94 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.