open-navfaktor-logo
search
General Armije RBiH
Lendo: Država nema alternativu, a interesi države ne smiju imati opoziciju
AUTOR: Autor: Mina
15.04.2024. u 08:25
get url
text
General Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i potpredsjednik FBiH Refik Lendo povodom Dana ARBiH poručio je da je obaveza vlasti, institucija i svakog pojedinca da buduće generacije uče o časnoj i presudnoj ulozi ARBiH i njenih pripadnika u odbrani od agresije.
Za Agenciju Mina general Lendo govorio je o sjećanjima koja u njemu budi Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, ulozi Armije, izgradnji domovine danas, ali i drugim značajnim pitanjima.
- Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine ispunjen je osjećajem ponosa i zahvalnosti. S ponosom se sjećam čvrstog i nesalomljivog opredjeljenja građana i naroda Bosne i Hercegovine da organizovani u Armiju Republike Bosne i Hercegovine odbrane od agresije teritorijalni integritet, politički suverenitet i ustavni poredak suverene i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. S poštovanjem i zahvalnošću sjećam se naših najboljih kćeri i sinova, naših šehida i poginulih boraca. Onih koji su ono najvrednije što su imali, vlastite živote, dali za slobodu i nezavisnost jedine nam domovine - kazao je general Lendo.
Govoreći o ulozi Armije Republike Bosne i Hercegovine, Lendo je podsjetio da je, kao jedina legalna i legitimna oružana formacija suverene i međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, imala zadatak da od agresije odbrani teritorijalni integritet, politički suverenitet, ustavni poredak i živote svih svojih građana.
Armija RBiH je ispunila svoj osnovni zadatak
- Zahvaljujući Armiji Republike Bosne i Hercegovine i njenim pripadnicima, Bosna i Hercegovina je danas, kao međunarodno priznata država u svojim historijskim granicama stekla status pregovarača za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Siguran sam da ćemo uskoro dobiti i pregovarački okvir i otvoriti pregovaračka poglavlja. Dakle, Armija Republike Bosne i Hercegovine ispunila je svoj osnovni zadatak, odbranila državu od agresije i stvorila pretpostavke za bolju i prosperitetniju budućnost - akcentirao je on.
Također, osvrnuo se i na to da li su oni koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani domovine, danas pak zaboravljeni.
- U svojstvu generala Armije Republike Bosne i Hercegovine mogu svjedočiti o iskazanoj hrabrosti i požrtvovnosti njenih pripadnika. Na način na koji su se oni iskazali u borbi, društvo treba da se iskaže u miru, te im omogući da uživaju prava i status koji zaslužuju. Vlasti moraju uraditi sve što je u njihovoj moći da ispune obavezu koja im je moralno i pravno povjerena. Ukoliko postoji potreba da se kakav propis usvoji ili naknada dodijeli ili neki iznos uveća ili da kakvo pravo koje pripada, to bez odlaganja treba da se uradi - izjavio je on.
Kultura sjećanja je svijest i znanje o ljudima, događajima i procesima čije je djelovanje ugrađeno u historiju s posljedicama na odluke koje donosimo danas, smatra general Lendo, te poručuje da je njegovanje i podizanje svijesti o kulturi sjećanja na Armiju Republike Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za državu.
- S tim u vezi obaveza je vlasti, institucija i nas svakog pojedinačno da buduće generacije učimo o časnoj i presudnoj ulozi Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenih pripadnika u odbrani od agresije. Moje je lično uvjerenje da se u svrhu razvoja i afirmacije kulture sjećanja uvijek može dodatno podizati svijest i ulagati dodatna sredstva - poručio je general Lendo.
Patriotske snage su odbranile domovinu, nakon čega je uslijedio period izgradnje. S generalom Lendom smo razgovarali i o tome da li smo se udaljili upravo od tog puta – izgradnje domovine, te kako da damo odgovor na današnje izazove.
- Svako vrijeme nosi svoje izazove. U periodu agresije zadatak je bio odbrana države, a nakon prekida agresije njena obnova i izgradnja. Naravno, okolnosti se mijenjanju, ali cilj ostaje isti, izgradnja pravne države s najvišim stepenom pravne sigurnosti i vladavine prava, čiji su zakoni i drugi propisi usklađeni s pravnom stečevinom Evropske unije. Jačanje privrednih potencijala, stvaranje povoljnog okruženja za priliv stranih investicija, izgradnja saobraćajne infrastrukture, diverzifikacija izvora energenata i ulaganje u zelene i obnovljive izvore energije - istaknuo je on.
General Lendo komentarisao je i to da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predloženo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojom će, između ostalog, 11. juli biti obilježavan kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida.
- Nakon završetka Drugog svjetskog rata, pravna inteligencija slobodnog svijeta, uzela je vrijeme da razmisli kako i na koji način da kazni zločince koji su planirali i izvršili teška krivična djela protiv međunarodnog prava. Ideju suda u Nirnbergu, najbolje je opisao jedan od glavnih tužilaca, inače u to vrijeme sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, Robert H. Jackson. On je u uvodnom govoru između ostalog kazao "da je čin u kojem su države pobjednice zaustavile ruku osvete i prepustile zločince sudu pravde, najveće poštovanje koje je sila ukazala razumu" - naveo je on.
Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je iskazivanje poštovanje prema žrtvama
Dodao je da je na temelju ideje Nirnberga, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, utvrdio snagom pravosnažnih sudskih presuda činjenicu da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid nad Bošnjacima.
- U presudama je sadržana cjelokupna arhitektura planiranja i izvršavanja genocida s ulogom svakog pojedinca. O značaju materijalnih dokaza, posebno forenzičkih dokaza, svjedoči i činjenica da je u Srebrenici pilotirana DNK analiza posmrtnih ostataka s ciljem njihove identifikacije. Dakle, krivičnopravni i faktografski aspekt genocida u Srebrenici je temeljito zadokumentovan, a snaga sudskih presuda čuva ih od revizionizma - kazao je Lendo.
S druge strane, istakao je on, rezolucija o genocidu u Srebrenici koja će se naći u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tiče se žrtava i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.  
- Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida je dan na koji će cijeli svijet koji prihvata civilizacijske vrijednosti kao osnovnu normu života u demokratski uređenom društvu slobodnog svijeta, biti glas oni kojih više nema. Usvajanje rezolucije je iskazivanje poštovanja za žrtve i porodice žrtava genocida počinjenog u Srebrenici - naglasio je u razgovoru Lendo.
Na kraju, uputio je poruku za izazovna i bremenita vremena u kojima se nalazimo.
- U složenim i izazovnim vremenima, kako u državi, tako i u svijetu, potrebno je da okupimo i udružimo sve političke i intelektualne i druge kapacitete s ciljem zaštite najboljih interesa države. Država nema alternativu, a interesi države ne smiju imati opoziciju - poručio je general Lendo, te je svim pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca i svim građanima, čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.