open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo pozvao Parlament FBiH da usvoji amandman na Ustav: Izvršite svoju obavezu
Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik
Autor: Faktor
26.03.2024. u 14:15
get url
text
Refik Lendo
Refik Lendo
Zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa. Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka.
Podsjećam da je Visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, a pod uslovom da Parlament Federacije do tada ne usvoji vlastiti amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.
Visoki predstavnik je u odluci naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog amandmana.
Podsjećam da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.
Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te da pripremi i u proceduru uputi Amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije. Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.