open-navfaktor-logo
search
Usvojen u Zastupničkom domu
Lendo: Ispunjavajući želje Čovića prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji neustavno povučen iz procedure
AUTOR: Faktor
10.06.2024. u 12:10
get url
text
Refik Lendo
Refik Lendo
Ustav Federacije Bosne i Hercegovine isključuje mogućnost da zakon bude povučen iz zakonodavne procedure, a nakon što je usvojen u jednom domu, te nalaže da drugi dom mora ili usvojiti ili odbiti zakon, naveo je danas potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo.
U Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da nakon što zakon bude usvojen u jednom domu Parlamenta Federacije, isti mora biti ili usvojen  ili odbijen u drugom domu u roku od 45 dana, istakao je.
Podsjeća kako je Zastupnički dom Parlamenta Federacije je 21. decembra 2021.godine usvojio Prijedlog zakona o južnoj gasnoj interkonekciji prema kojem je BH Gas nosilac projekta i koji je usklađen sa najboljim evropskim standardima. Zakon je  proslijeđen u Dom naroda Parlamenta Federacije radi odlučivanja ali u tome Domu nikada nije razmatran.
Navedene odredbe koje je 02. oktobra 2022. godine svojom odlukom donio visoki predstavnik, za cilj imaju jačanje zastupničke demokratije kroz ustavnu odgovornost zastupnika i delegata da izvršavaju svoje dužnosti i rade u najboljem interesu svih građana. Od  trenutka donošenja odluke visokog predstavnika, dodao je on, tekao je strogi ustavni rok od 45 dana za rukovodstvo Doma naroda Parlamenta Federacije da Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji uvrsti u dnevni red sjednice i da Dom o njemu odluči.
- Umjesto da Dom naroda Parlamenta Federacije izvrši svoju ustavnu obavezu i odluči o Zakonu o južnoj gasnoj interkonekciji, Vlada Federacije je 04. maja 2023. godine protivno Ustavu Federacije povukla iz procedure zakon o južnoj gasnoj interkonekciji, koji je prethodno usvojen u Zastupničkom domu. Dakle, Vlada Federacije, ispunjavajući želje Draga Čovića, postupila je suprotno Ustavu jer je iz procedure povukla zakon koji prema Ustavu nije mogao biti povučen.
Slijedom činjenice da je Južna gasna interkonekcija pod kontrolom BH Gasa garancija energetskog suvereniteta Federacije ali i države Bosne i Hercegovine, te da je predmetni zakon nužan i neophodan za njenu izgradnju - navodi on.
U vezi sa činjenicom da prema Ustavu Federacije predmetni zakon nije mogao biti povučen, niti se smatra povučenim, poziva Dom naroda Parlamenta Federacije da na prvoj narednoj sjednici uvrsti u dnevni red Prijedlog zakona.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.