open-navfaktor-logo
search
Izvještaj za 2023.
Neopravdane isplate parlamentarcima, upitni transferi: Revizori objavili kako je Parlament FBiH trošio novac
Na neto plaće zastupnika, delegata i savjetnika prošle je godine potrošeno više od 5,7 miliona KM, a slabo zasjedali.
AUTOR: M. R. S.
06.06.2024. u 07:38
get url
text
Rukovodstvo Zastupničkog doma PFBiH iz prošle godine
Rukovodstvo Zastupničkog doma PFBiH iz prošle godine
Neopravdane isplate nekim parlamentarcima, trošenje novca u namjenu koja nije odobrena, dodjela transfera pojedinim građanima sa istom adresom prebivališta neki su od nalaza federalnih revizora objavljenih u revizorskom izvještaju o načinu trošenja budžeta Parlamenta FBiH u prošloj godini.
Na neto plaće zastupnika, delegata i savjetnika prošle je godine potrošeno više od 5,7 miliona KM, a revizori su ukazali da je uprkos obavezi da zasjedaju jednom mjesečno, Zastupnički dom održao je sedam redovnih sjednica i osam vanrednih. Dom naroda imao je šest redovnih, uključujući konstituirajuću, i tri vanredne sjednice.
Bijeli hljeb, odnosno plaću na koju godinu dana imaju pravo parlamentarci nakon isteka mandata, građane je prošle godine koštao oko 925.000 KM. Dobijali su ga 12 razriješenih delegata Doma naroda i 17 razriješenih zastupnika Zastupničkog doma.
Nijedan dom nije ispunio obavezu donošenja programa rada i operativnog plana, niti su formirane zajednička Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima kao ni Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju.
Parlamentarci imaju pravo i na naknade. Kod isplate pojedinih revizori su imali zamjerke.
- Uvidom u dokumentaciju utvrdili smo da se razlika u cijeni zakupa stana (ukoliko je ugovoreni zakup niži od 400 KM) isplaćuje neopravdano izabranim dužnosnicima kao dio naknade za odvojeni život, što ima za posljedicu da je isplaćena u različitim iznosima – navedeno je u tek objavljenom izvještaju.
Tokom godine naknadu za odvojeni život koristilo je 58 zastupnika i 47 delegata.
Za rad klubova u oba doma dato je oko 24.800 KM. Međutim, neki klubovi i u Zastupničkom i u Domu naroda trošili su ovaj novac i za objavu prazničnih čestitki, što nije opravdano.
Klubovi u Zastupničkom domu su potrošili najmanje 1.700 KM na te čestitke, a Doma naroda 420 KM.
U Domu naroda su novac od klubova, osim na čestitke, potrošili i za nabavku knjiga (2.698 KM) i cvijetnih aranžmana (420 KM).
- Ne možemo potvrditi opravdanost korištenja odobrenih sredstava za nabavku knjiga, prazničkih čestitki i cvjetnih aranžmana, budući da navedeni troškovi nisu korišteni u svrhu rada i neposredne aktivnosti klubova delegata. To nije u skladu sa pojedinačnim odlukama o korištenju sredstava, kao ni sa članom 25. Poslovnika o radu Doma naroda – ističu federalni revizori.
Nadalje, za transfere pojedinicima dato je 69.700 KM, a neprofitnim organizacijama 97.700 KM.
- Obavljenom revizijom odobrenih sredstava tekućih transfera od predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Doma naroda utvrđeno je da određeni korisnici, pojedinci i neprofitne organizacije, uz molbu nisu dostavili svu traženu dokumentaciju, da aktima kojima je uređen način, dodjela i utrošak sredstava pojedincima i neprofitnim organizacijama, kao ni pojedinačnim odlukama kojima su odobrena sredstva korisnicima nije propisan rok i način izvještavanja o namjenskom utrošku. Također, konstatovano je da su sredstva dodijeljena, pojedincima sa istom adresom prebivališta, da su pravdana računima koji su bili plaćeni prije nego što su sredstva odobrena, te da dio korisnika nije opravdao sredstva u zahtjevima utvrđenom roku – piše u izvještaju.
Kada je riječ o transferima koje su dodijelili čelnici Zastupničkog doma, utvrđeno je da određeni korisnici, pojedinci i neprofitne organizacije, uz molbu nisu dostavili svu traženu dokumentaciju i da su sredstva odobrena pojedincima na osnovu molbi na kojima je navedena identična adresa prebivališta pojedinaca.
- Odlukama koje su donijeli predsjedavajući, kao ni pojedinačnim odlukama kojima su odobrena sredstva korisnicima nije propisan rok i način izvještavanja o namjenskom utrošku. Također, odlukama o planu i kriterijima korištenja sredstava Tekućih transfera pojedincima za 2023. godinu koje su donijeli dopredsjedavajući Zastupničkog doma nisu utvrđeni uvjeti koje moraju ispunjavati korisnici kako bi im se odobrila sredstva. Stoga ne možemo potvrditi da je osigurana transparentnost kod raspodjele sredstava tekućih transfera, u skladu s članom 4. Zakona o budžetima u FbiH – ukazali su revizori.
Ured za reviziju institucija u FBiH skrenuo je pažnju da je Vlada FBiH, na čelu s Nerminom Nikšićem, u maju prošle godine povukla iz procedure zakona i druge akte koje Parlament FBiH nije razmatrao duži period. No problem je što ih nema sada nikako.
- Povučeni zakoni, između ostalih, vezani su za ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i zaštitu od kriminala i suzbijanje korupcije u FBiH. Do okončanja revizije za određene oblasti nije donesena zakonska regulativa kojom bi se, primjera radi, utvrdilo očuvanje i zaštita šuma, očuvanje i zaštita voda, suzbijanje organizovanih oblika krivičnih djela, korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, kao ni prostorni plan Federacije BiH (u primjeni Prostorni plan SRBiH 1981–2000. godine, i to u dijelu koji nije u suprotnosti sa Ustavom FBiH).
Nedonošenje propisa iz ovih oblasti ima višestruke posljedice na ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i na efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i suzbijanja korupcije u FBiH – piše u revizorskom izvještaju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.