open-navfaktor-logo
search
Jedan od tri
Linearni akcelerator kojim se Pilav danas pohvalio kupljen je u mandatu Izetbegović, sve dosad je čekao na upotrebu
AUTOR: Faktor
10.05.2024. u 19:49
get url
text
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da je u prostorijama Klinike za onkologiju instaliran nasavremeniji linearni akcelerator Versa HD za onkološke pacijente, kao i da se ubrzo očekuje montaža i drugog Harmony aparata.
- Ovo je prvi put da KCUS raspolaže sa ovako sofisticiranom opremom za onkološke pacijente - naveli su iz KCUS-a, a prigodnim govorom obratio se i v.d. direktora ove zdravstvene ustanove doc. dr. Alen Pilav, koji je, između ostalog, kazao kako se nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS-u vrši shodno listi prioriteta.
Povodom informacije da je u Kliničkom centru instaliran novi linearni akcelerator, na Facebooku se oglasila i bivša generelna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, za čijeg je mandata upravo i nabavljena danas predstavljena oprema. 
Ona je čestitala kolegama sa Onkologije i radioterapije, za koje je kazala da su se mučili radeći u izuzetno teškim i lošim uvjetima do 2016. godine, te da su joj bili jedan od prioriteta. 
- Danas je u KCUS-u  instaliran jedan od dva vrhunska linearna akceleratora Elekta, koje smo kupili nakon uspješno provedene tenderske procedure u 2023. godini (drugi se instalira, pretpostavljam).  Vrlo sam ponosna na činjenicu da sam, sa mojim menadžmentom, uspješno realizirala nabavku tri vrhunska linearna akceleratora - Varian stavljen u funkciju 2020 godine i sada i ova dva aparata Elekta, koje smo kupili 2023 godine, a čekala se isporuka i montaža - navela je Izetbegović.
Dodala je kako je kada je došla u KCUS 2016. godine na poziciju generalne direktorice zatekla  jadno stanje "u svakom smislu".
- Od preko 100 miliona KM dugovanja, do opreme u stanju raspadanja i potpuno prazne apoteke. Izmedju ostalog, jedan linearni akcelerator star 17 godina i drugi star 10 godina, koji su se raspadali i stalno bili u kvaru, a ogroman broj bolesnika koji čekaju terapiju. Aparat za brahiterapiju je bio u zastrašujuće lošem stanju, kao i prostor u koji su uvođene bolesnice. Za njih je kupljen novi aparat BRAVOS i uvedena praksa da se terapija provodi uz anesteziju, tako da pacijentice budu pošteđene bola u toku tretmana. Naravno, kupili smo i izvanredni CT simulator za najbolju pripremu bolesnika za zračenje - navela je Izetbegović. 
Ako dinamika i uvjeti ugovora budu ispoštovani, dodala je, prvi pacijenti bi mogli biti tretirani na Elekti početkom mjeseca jula, jer mora biti obavljena adekvatna edukacija uposlenika.
- Pacijentima želim da što lakše podnesu terapiju sa što boljim rezultatima liječenja, i da se sretni vrate svojim porodicama. Ponosna sam na sve što smo, moji saradnici i ja, uradili u skoro dva puna mandata. Visoko smo podigli ljestvicu - zaključila je Izetbegović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.