open-navfaktor-logo
search
Traže ujednačavanje primanja
Ljekari i stomatolozi tužili Vladu FBiH, sutra štrajkuju; Hočko: Rimac nas ignoriše, ovo je prvi potez
Ne smijemo dozvoliti da budemo diskriminisani jer će u suprotnom štetu osjetiti svi, i zaposleni u zdravstvu, a ponajviše naši pacijenti, kazao je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS
AUTOR: A. S.
06.05.2024. u 22:05
get url
text
Ljekari i stomatolozi u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih više od 4.500, sutra (utorak - 7. maj), održat će polusatni štrajk upozorenja u svim javnim zdravstvenim ustanovama na području većeg bh. entiteta.
Kako je za Faktor kazala dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, "svaka zdravstvena ustanova odredit će vrijeme polusatnog štrajka upozorenja".
- U Sveučilišnoj bolnici Mostar, u kojoj ja radim, te u Kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić" štrajk će biti održan ujutro od 8.30 do devet sati, kao i u Kantonalnoj bolnici Zenica. U Domu zdravlja Živinice štrajk će biti održan u 9.30, Kantonalnoj bolnici u Livnu u 10, u Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja u Goraždu također u 10, a ista satnica štrajka je i u domovima zdravlja u Kalesiji, Banovićima i Srebreniku. Imam informaciju da će ostale zdravstvene ustanove u FBiH štrajk održati u 10.30 sati - kazala je Berberović.
Prema njenim riječima, neke zdravstvene ustanove štrajk će održati u toku radnog vremena, dok će neke na polusatni prekid rada izaći u vrijeme pauze.
- Po Zakonu o štrajku FBiH, štrajk se ne mora organizirati u vrijeme pauze, ali razumijem da će neke zdravstvene ustanove, zbog svoje organizacije, to uraditi. Istina je da se tokom pauze najviše ljudi skupi, pa su se mnogi i time vodili. Sindikatu je svejedno u koje vrijeme će ustanove organizirati štrajk, važno nam je da to bude tokom sutrašnjeg dana - istakla je Berberović.
Zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo polusatni štrajk upozorenja održat će u vrijeme pauze, kazao nam je to prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.
- Dobio sam informaciju sa Stomatološkog fakulteta da će to biti od 10 do 10.30 sati, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prvi put u 10.30 sati. Čekam informaciju iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Doma zdravlja, vjerovatno će i kod njih štrajk biti održan u vrijeme pauze, ali još nisam dobio potvrdu - dodao je Hočko.
Kazao je "da se Federalno ministarstvo zdravstva, na čelu sa ministrom Nediljkom Rimcem, mjesecima ignorantski ponaša prema ljekarima i stomatolozima u FBiH.
- Federalna Vlada i resorno ministarstvo zdravstva mjesecima odbijaju da nam pruže mogućnost potpisivanja federalnog kolektivnog ugovora kojim bismo ostvarili minimum prava za sve doktore u Federaciji.
Zbog svega primorani smo na ovaj prvi potez. Već je predata i tužba protiv Vlade FBiH i očekujemo pozitivan ishod. Ne smijemo dozvoliti da budemo diskriminisani jer će u suprotnom štetu osjetiti svi, i zaposleni u zdravstvu, a ponajviše naši pacijenti - naglasio je Hočko.    
Podsjetimo, više od devet mjeseci ljekari i stomatolozi od Vlade FBiH traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele Federacije.
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
Dodajmo i to da je Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH tužio Federalnu vladu za diskriminaciju.
Tužba je prošlog petka (3. maj) predata nadležnom sudu u Sarajevu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.