open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od štrajka 7. maja
Ljekari će podnijeti tužbu protiv Vlade FBiH; Berberović: Igraju se sa zdravstvom i građanima
Sedam godinam sam u sindikatu i nikada do sada nisam naišla na ovakav stav vladajućih prema jednom tako ozbiljnom problemu, kao što je odlazak ljekara iz države, kaže predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH
AUTOR: A. S.
24.04.2024. u 12:46
get url
text
Štrajk upozorenja održat će se u svim javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH
Štrajk upozorenja održat će se u svim javnim zdravstvenim ustanovama u FBiH
Tužba doktora medicine i stomatologije u Federaciji Bosne i Hercegovine protiv Federalne vlade danas bi trebala biti gotova, a u petak (26. april) ili najkasnije u iduće ponedjeljak ili utorak (29. i 30. april) predata nadležnom sudu.
Tužba za diskriminaciju
Potvrdila nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, navodeći da je Sindikat odlučio tužiti Vladu FBiH za diskriminaciju, jer im uskraćuje novi kolektivni ugovor.
- Naš advokat završava tužbu, danas ćemo je još jednom svi zajedno pregledati i predati. Iz Vlade nam je, na naše traženje, dostavljen zaključak sa sjednice održane 13. marta u kojoj stoji "da nema zakonske osnove te da do sada nikada nije sklopljen ugovor za područje FBiH". To je sve što smo dobili iz Vlade, nikakve druge novosti, izmjene, niti Vlada pokazuje bilo kakav interes ili brigu za stanovništvo i javno zdravstvo u Federaciji - ističe Berberović.
Podsjetimo, Federalna vlada sa državnim slubenicima sklopila je kolektivni ugovor krajem prošle godine. Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH to isto traži od sredine 2023.
Marina Berberović
- Nama su rekli da nema zakonske osnove i da nikada nije postojao kolektivni ugovor, što nije tačno. To je javno dostupna informacija, uzmu se Službene novine i sve provjeri. Tamo ćete naći da je godine 2007. Federalno ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu bio Safet Omerović, potpisalo kolektivni ugovor sa sindikatom doktora na nivou Federacije, a isto to je urađeno i 2017. To su oni znali prije sjednice 13. marta, jer smo im pet dana ranije dostavili dokaze da je ugovor i prije potpisan. Koji su njihovi izvori dezinformacija ne znam, ali je očigledno da jedna vlada, koja bi trebala pokazati ozbiljnost u radu, izlazi sa neprovjerenim informacijama. Jedno je očito - igraju se i sa zdravstvom i sa građanima FBiH - naglašava Berberović.
Sindikat ne odustaje ni od polusatnog štrajka koji je najavljen za 7. maj, a održat će se u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji.
- Pripreme za polusatni štrajk upozorenja su u toku, mi ćemo danas, najkasnije sutra, svim ustanovama dostaviti obavijesti za štrajk kako bi se ispoštovala zakonska procedura da poslodavci sa nama sklope sporazume o poslovima koji se neće prekidati tokom štrajka. Dva dana ranije potrebna je i najava tako da imamo vremena da sve organiziramo - dodaje Berberović.
Niko ih nije kontaktirao
Navodi da ih do sada niko nije kontaktirao iz Vlade i resornog Federalnog ministarstva zdravstva.
- Vlada se ponaša kao da to nije njihova briga i kao da mi ne postojimo. Sedam godinam sam u sindikatu i nikada do sada nisam naišla na ovakav stav vladajućih prema jednom tako ozbiljnom problemu, kao što je odlazak ljekara iz države. Prvo sam bila u sindikatu u Hercegovačko -neretvanskom kantonu (HNK), a onda i na federalnom nivou i uvijek bismo ušli u razgovore kroz koje bismo tražili rješenja u zdravstvu. Do sada smo dobili samo prazna obećanja i na kraju potpuno ignoriranje od strane Vlade. Federalnoj vladi bi trebalo biti u obavezi da razgovara, jer ne mogu kantoni rješavati nešto što je na nivou Federacije BiH, no oni to ne žele - kazala je Berberović.
Podsjetimo, ljekari i stomatolozi od Federalne vlade traže ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.
Berberović je do sada u više navrata isticala "kako je nedopustivo da se plaće ljekara, od kantona do kantona, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama ljekara u nekim kantonima idu i do 1.000 KM".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.