open-navfaktor-logo
search
Deportacija
Lukač: Povratnici iz Sirije moraju biti predmet kontrole sigurnosnih agencija
Od njih ne možemo da očekujemo ništa dobro, ustvrdio je Lukač
06.12.2019. u 14:04
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) dobilo je sva imena bh. državljana koji bi ovih dana trebalo da budu deportovani iz Sirije - potvrdio je danas entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Oni, kako je naveo, koji su učestvovalu u terorističkim aktivnostima bit će uhapšeni odmah po dolasku u BiH.

- Što se tiče ljudi koji su bili pripadnici terorističkih organizacija, a u ovom trenutku operišemo podatakom od devet imena koji predstavljaju svojevrsnu opasnost i za BiH, oni moraju biti stavljeni pod kontrolu, uhapšeni i procesuirani za sve što su uradili u Siriji, Iraku ili nekoj drugoj zemlji - rekao je Lukač novinarima u Banjoj Luci.

Nada se da će sud i tužilaštvo, koji su vodili te procese, odrediti adekvatne mjere prema njima.

- Oni moraju da budu predmet kontrole svih sigurnosnih institucija u BiH, kako bi ih držali pod kontrolom, jer od njih ne možemo da očekujemo ništa dobro... - ustvrdio je Lukač.

Po ranijim najavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u Sarajevo će tokom vikenda stići više od 24 osobe, među kojima je i devet državljana BiH, boraca takozvane Islamske države, za kojima je prije toga raspisana centralna međunarodna potjernica i bit će predati Tužilaštvu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.