open-navfaktor-logo
search
Na brodu uglavnom penzioneri
Luksuzni riječni kruzer "Victor Hugo" uplovio u brčansku Luku
AUTOR: Fena
18.04.2024. u 11:35
get url
text
FOTO: Fena
Luksuzni riječni kruzer "Victor Hugo“ uplovio je sinoć u brčansku "Luku“ prvi put ove godine sa 100 putnika uglavnom iz nekoliko srednjoevropskih država.
Kapetan na kruzeru Rudolff Volker rekao je da mu je ovo jedna od najdražih plovidbi i tehnički najzahtjevnija jer počinje u Budumpešti, a završava u Sisku s nekoliko pristajanja u Beogradu, Brčkom i Slavonskom Brodu.
Prema njegovim riječima, kruzer je specijalno konstruisan sa gazom od 1,2 metra, dužinom od 82 metra i širokim trupom te može da se vozi po mnogim evropskom rijekama uprkos niskom vodostaju. Na putovanjima od Beograda do Siska pomažu mu lokalni piloti koji poznaju riječne tokove.
- Na brodu su uglavnom penzioneri iz Švicarske, Belgije, Nizozemske i skandinavskih zemalja. Nakon današnjeg razgledanja grada i slobodnih aktivnosti plovidbu nastavljamo dalje ka Sisku i u zavisnosti od vodostaja uživat ćemo u plovidbi do Siska - rekao je kapetan Volker.
FOTO: Fena
Nakon isplovljavanja iz Budimpešte, nakon što su stali i obišli Kopački rit, Osijek, Vukovar, Ilok, Novi Sad, Beograd i Sremsku Mitrovicu, kruzer je stigao u Brčko.
Član Upravnog odbora Turističke organizacije Brčko distrikta Aleksandar Đurić dočekao je turiste i poželio im dobrodošlicu, potvrdivši još jednom da rijeka Sava ima potencijal za razvoj riječnog turizma.
- Također, i ove godine imamo potvrdu svih potencijala Save sa aspekta razvoja nautičkog turizma i velika je čast što možemo da ugostimo turiste iz centralne i zapadne Evrope, što jasno govori da ova vrsta turizma ima veliku šansu u ovom gradu - rekao je Đurić.
Dodaje da je turistima prezentiran rad tri kulturno-umjetnička društva koja su predstavili kulturu i tradiciju naroda koji žive na tom području.
Najveća evropska kompanija za kružna putovanja Cruise Europe iz Pariza jednom godišnje tokom aprila organizuje 11-dnevno krstarenje Dunavom i Savom koje se završava u Sisku i zbog toga je jedinstveno jer je to zasad jedini turistički kruzer koji plovi Savom do Siska.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.