open-navfaktor-logo
search
Reagovanje
Mahmutbegović Džindiću: Ne koristite moje ime za svoju promociju ili ćemo se dokazivati na sudu
Nakon što je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH i kadar SBB-a, na predizbornom skupu u Bugojnu optužio potpredsjednicu FBiH Meliku Mahmutbegović (SDA) za "finansijski haos u firmi Binas", oglasila se Mahmutbegović navodeći da je ministar iznio niz neosnovanih i netačnih tvrdnji koje imaju karakter klevete.
13.09.2022. u 20:02
get url
text

Džindić je, između ostalog, naveo imena imena bivših direktora koji su, kazao je, bili "Melikin kadar".

- Navedenim izjavama Džindić je pokušao da svoj neuspjeh resornog ministra u oblasti namjenske proizvodnje, odnosno preduzeća "Binas", fakturiše na moju adresu, odnosno adresu potpredsjednice FBiH. To naravno ne može proći, niti ću ja to dozvoliti.

VEZANI TEKST - Džindić: Kompanija iz EU-a ulaže u Binas, dogovara se posao vrijedan desetak miliona KM

Želim podsjetiti gospodina Džindića da je on, kao resorni ministar, odgovorna osoba za izbor i imenovanja uprava i nadzornih odbora, a na bazi konkursne procedure koja je obavezna i propisana zakonima. Drugo, ministar je obavezan i da prati zakonitost i rezultate poslovanja preduzeća koja su 51 posto u vlasništvu FBiH te na osnovu rezultata poduzimati adekvatne mjere. Postavljam pitanje: zašto je ministar dopustio da se osam godina "urušava" preduzeće koje ima višedecenijsku tradiciju uspješne firme, pogotovo kad je u pitanju oblast namjenske proizvodnje koja je izuzetno profitabilna industrijska grana?

Treba napomenuti da je Binas preduzeće koje je 2018. i 2019. godine pozitivno poslovalo, ali je nažalost u 2020. došlo do negativnog poslovanja, naglog zastoja proizvodnje i izostanka isplate plata radnicima kao izravna posljedica neizmirenih dugovanja firme Pretis prema Binasu u iznosu višem od pet miliona KM.

Resorni ministar je bio upoznat sa ovim činjenicama ne čineći ništa da se dugovanja prema Binasu izmire dopuštajući da u isto vrijeme Vlada svojim sredstvima pomaže druga preduzeća. U isto vrijeme "Binas" je urušavan tendenciozno, svjesno, radi, kako su mediji više puta pisali, nečijih privatnih interesa - navela je MAhmutbegović.

Dodala je da se postavlja i pitanje šta se desilo sa drugim preduzećima namjenske industrije gdje nije "uticaja" imala potpredsjednica Mahmutbegović, kao što su "Zrak", "BNT", "RMZ", "Vitezit", i ko je krivac za loše stanje u tim preduzećima?

- Imajući u vidu da je ministar već godinama odgovoran i za imenovanja direktora te za kompletno stanje u preduzećima namjenske industrije, postavlja se pitanje zašto u ovom trenutku Džindić iznosi ove optužbe na račun potpredsjednice Mahmutbegović?! Razlog možda leži u tome da se nastoji prikriti činjenica da "Binas" kao jedno od najjačih preduzeća namjenske industrije, nije uspio godinama proći ni na jednom tenderu, da su pojedinci pokušali za svoj interes i interes drugih firmi, umanjiti značaj "Binasa", obezvrijediti ga, predstaviti ga kao neperspektivnu firmu, a onda, po najavama određenih pojedinaca, dio preduzeća premjestiti u Goražde, a dio u Vogošću, čemu se potpredsjednica Mahmutbegović oštro i odlučno usprotivila.

Iako su mediji iznosili mnoge optužbe na račun ministra Džindića, kao i optužbe o privatnim interesima koje ima u namjenskoj industriji, potpredsjednica Mahmutbegović se nikada nije bavila time već je tražila da resorno ministarstvo usmjeri svoje kapacitete na jačanje Binasa koji je od neizmjernog ekonomskog, privrednog i sigurnosnog značaja za Bugojno i Bosnu i Hercegovinu - navela je.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH traži od Nadzornog odbora Ginexa da preispita odluku o smjeni Uprave kompanije

Kazala je da je jasno da je predizborna kampanja vrijeme kada se nastoje dobiti poeni napadima na druge, ali da svakome mora biti jasno i da postoji odgovornost za javno iznesenu riječ i optužbe.

- S obzirom na to da ja kao potpredsjednica FBiH nemam nikakve veze sa imenovanjima, niti funkcionisanjem ovih preduzeća, pozivam ministra Džindića da se ogradi od izrečenih stavova te da ubuduće ne koristi moje ime za svoju promociju. U protivnom, tvrdnje iznesene u javnosti imati će priliku dokazivati na sudu.

Mnogo je još podataka koje ne želim ovdje sad iznositi u vezi sa poslovanjem u namjenskoj industriji, ali ukoliko bude potrebe, koristiti ću i te informacije i prezentirati ih javno, a što se spomenutom ministru baš i neće svidjeti. Na kraju, bilo bi dobro da je ministar Džindić, prilikom posjete Bugojnu, stao pred radnike i da se Binasom bavio u Binasu, a ne na predizbornom skupu - istakla je Mahmutbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.