Kao što je Faktor jučer najavio, obavljeni su razgovori sa potencijelnim investitorom koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u Binasu.

- U pitanju je kompanija iz Evropske unije, ne bih otkrivao njeno ime i iz koje države. Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Binasa koji će po povratku u Bugojno upoznati zaposlene o čemu se radi.

Dakle, kompanija iz EU-a osigurala bi svojom investicijom jednogodišnju proizvodnju. Binas bi sigurno imao posla do kraja 2022. godine i do polovine 2023. Posao je vrijedan, prema trenutnim, nepotpunim procjenama, desetak miliona KM - kaže Džindić.

VEZANI TEKST - I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta

Naš sagovornik otkriva koje su prednosti ovog posla čija bi finalizacija i potpis ugovora trebali biti završeni u narednih nekoliko dana.

- Partner je raspoložen u posao ući sa avansom i osiguranim repromaterijalom. Posebno je važno što je ova kompanija iz EU-a i krajnji korisnik proizvoda.

Također, očekujemo određen priliv novca iz Pretisa u Binas kako bi se riješio barem dio dugovanja - istakao je Džindić.