open-navfaktor-logo
search
Moratorij na kredite
Mahmuzić: Banke ne mogu tražiti od građana da odjednom plate tri rate, ako se to dešava, neka se jave u Agenciju
Brojni čitaoci nam se javljaju s informacijom da im banke nakon isteka tromjesečenog moratorija na kredite traže da odjednom uplate tri mjesečne rate.
06.10.2020. u 07:43
get url
text

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine, smatra da je to nedopustivo.

VEZANI TEKST - Šta morate znati kada sa bankama dogovarate otplatu kredita

- Svi oni građani koji imaju te vrste problema neka se odmah jave u Agenciju za bankarstvo FBiH. To se ne smije i ne može raditi. U pitanju je neodgovoran odnos banaka prema građanima. Zasad smo imali pritužbe građana na rad s mikrokreditnim organizacijama. Ljudi koji ne mogu ili ne žele uplatiti tri rate odjednom, a banka insistira na tome, neka se obrate Agenciji za bankarstvo za pomoć – izjavio je Mahmuzić.

Na posljednjem zasjedanju Doma naroda FBiH, održanom prošle sedmice, delegat Aner Žuljević (SDP BiH) imao je pitanja za bankarski sektor.

- Radi se o potpuno nekompatibilnim izjavama direktora te Agencije i prakse koja se provodi u okviru mikrokreditnih organizacija i bankarskih institucija kada je u pitanju moratorij koji je donijela Agencija nakon sastanka sa premijerom FBiH kao pomoć građanima u okolnostima COVID-19 koji ostaju bez posla i ne mogu plaćati rate kredita. Tražim od Agencije da mi dostavi odgovore na pitanje da li je kontrolisala provođenje svoje odluke o moratoriju – zatražio je Žuljević na sjednici.

VEZANI TEKST - Čamparu pitali šta je on radio dok su migrante iz RS-a prebacivali u FBiH; ko o čemu, SBB o izlasku iz Vlade

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže da ovaj sektor, barem prema njegovim informacijama, nije imao problema poslije isteka moratorija na otplatu kredita.

- Svega tridesetak posto poslodovaca zatražilo je od banaka moratorij ili gratis period kada je u pitanju otplata kredita. Velikoj većini ti zahtjevi su prihvaćeni i mogli su koristiti ove olakšice. Čini mi se da mnogi ne shvataju da ove mjere nisu značile oslobađanje od plaćanja kamata. Jer glavnica se pomjera, a kamata se plaća. Uostalom, banke i ostvaruju profit naplatom kamata, to nije ništa novo. Banke žive od toga. Mislim da se ovaj proces odvijao na prilično korektan način, na zadovoljstvo privrednika, banaka i Agencije za bankarstvo FBiH.

Naravno, banke odlučuju i procjenjuju ko može ući ući u moratorij ili ne. Agencija za bankarstvo FBiH to im je ostavila na procjenu, nije se željela miješati u poslovanja banaka. Mislim da je to  pravilna odluka – kaže Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.