open-navfaktor-logo
search
Spašavanje vojnika Dodika
Majkić udarila i na NATO: Helikopteri OSBiH su neispravni; General Folkestad: Spremne i letjelice i posada
Požari sa kojima se Bosna i Hercegovina već danima bori, koji ugrožavaju stanovništvo, čine ogromnu materijalnu štetu i uništavaju endemske vrste šuma, ponovo su pokazali koliko je BiH kao zemlja nespremna da se uhvati u koštac sa stvarnim problemima, ali itekako spremna da i ovu nesreću iskoristi kao oružje u političkoj borbi, izjavila je zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Dušanka Majkić.
20.08.2021. u 19:36
get url
text

Ona je kazala da je ovo stanje poslužilo za "orkestrirane napade na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz političkog Sarajeva koje na sve načine pokušalo opisati njegovu bezdušnost, jer se nije udostojio dati saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara".

VEZANI TEKST - Komšić pisao NATO štabu i EUFOR-u zbog Dodika: Traži njihove helikoptere za gašenje požara

Majkić je upitala kako je moguće da druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović ne znaju da helikopteri Oružanih snaga BiH ne mogu biti angažovani na gašenju požara zbog zastarjelosti i neadekvatnog održavanja, a naročito zbog opasnosti po život posade.

- Zar baš niko nije imao da im objasni da helikopteri Oružanih snaga mogu učestvovati u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu samo ako su tehnički potpuno ispravni, a to znači redovno servisirani i propisno održavani - a znamo da nije tako - rekla je Majkić, dodajući da je starost helikoptera Oružanih snaga BiH između 30 i 50 godina i da nisu redovno održavani.

Ovim izjavama i plasiranjem dezinformacija, Majkić samo obmanjuje javnost, a po nalogu stranačkog šefa Milorada Dodika, koji sada nastoji po svaku cijenu izvući se iz pat pozicije u kojoj se našao zbog odbijanja da odobri angažman helikoptera OSBiH za gašenje požara. Protiv njega je krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja Tužilaštvu BiH već podnio načelnik Jablanice Damir Šabanović. 

Dodik je jučer pokušavao se opravdati upravo na tezi kako je upitna ispravnost helikoptera OSBiH zbog njihove starosti, te da je to razlogom što nije dao odobrenje. Kako za njega kao jednog od tri vrhovna komandanta OSBiH, tako i za Majkić, koja je zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, poražavajuće je da svjesno iznose u javnost laži, a sve samo kako bi spasili Dodikovu političku karijeru.

VEZANI TEKST - Hercegovina čeka helikoptere OSBiH: Komšić i Džaferović dali saglasnost, Dodik šuti

Očigledno je kako je lider SNSD-a dobio upozorenja visokih međunarodnih zvaničnika ( ne treba isključiti NATO i EUFOR) zbog svoje odluke da ne dozvoli "dizanje" helikoptera i sada se pokušava "vaditi".   

Oružane snage BiH raspolažu sa četiri operativna transportna helikoptera Huey UH 1 H iroques, i niti jedan od njih ne smije krenuti na zadatak u neispravnom stanju. Uz to, bez obzira na godinu proizvodnje, imaju propisani način održavanja gdje se za svaki dio prati propisani vijek upotrebe. Godine, što potencira Majkić, nisu problem, i sve je do redovnog i ispravnog servisiranja i stručnog osoblja. 

A da su helikopteri OSBiH itekako spremni za gašenje požara, potvrdio je komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad koji je posjetio 2. helikopterski skvadron OSBiH stacioniran u Rajlovcu.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NATO Headquarters Sarajevo (@natobih)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.