open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Majkić zakazala: Novi pokušaj zasjedanja komisije Doma naroda o sniženju PDV-a, šta se očekuje
Komisija za finansije u budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će pokušati održati sjednicu nakon što je prethodna propala pa je, slijedom toga, propao i pokušaj da Dom naroda ove sedmice razmatra sniženje stope poreza na dodanu vrijednost, ali i izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama koji je evropski uvjet.
18.05.2022. u 12:24
get url
text

Sjednicu komisije je za 23. maj zakazala njena predsjedavajuća Dušanka Majkić, delegatkinja iz SNSD-a, koja je, teoretski, sjednicu mogla zakazati i sedam dana ranije, 16. maja, uoči same sjednice Doma naroda.

No na ovo se nije odlučila pravdajući se poslovnikom o radu po kojem sjednici trebaju prisustvovati i izvjestioci po tačkama dnevnog reda.

Na dnevom redu sjednice 23. maja tako će se opet naći izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, dopune Zakona o PDV-u, kao i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se predviđa da je za vrijeme privremenog finansiranja institucija Bosne i Hercegovine, u slučaju kada nema budžeta, dozvoljeno finansiranje izbora.

VEZANI TEKST - Bećirović se pokušao izvući: Nije došao na Komisiju, pa tražio da se PDV vrati na dnevni red

 

Prethodni pokušaj održavanja sjednice ove komisije, bez čijeg mišljenja nije moguće razmatrati ove zakone, propao je jer se nisu pojavili Marina Pandeš (HDZBiH), Denis Bećirović (SDPBiH) i Nikola Špirić (SNSD). Došla su samo tri člana i to Majkić, Lidija Bradara (HDZBiH) i Amir Fazlić (SDA). Jedan je nedostajao da sjednica bude i održana. Očekuje se pak da ovaj put komisija ima kvorum za rad.

Pitanje je koja je pozadina sazivanja ove sjednice za ponedjeljak s obzirom na to da nije zakazana sjednica Doma naroda.

Neki sagovornici iz bh. Parlamenta smatraju da Majkić želi skinuti odgovornost sa sebe, ali i da je moguće da je u pitanju manevar kako bi se dodatno razvuklo, i na kraju ne bi bilo usvojeno na vrijeme sniženje stope PDV-a na osnovne životne potrepštine.

Na dopune Zakona o PDV-u upravo je Majkić imala amandmane. Ona je predložila nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice, umjesto stope od pet posto, kako je predložio "suparnički" SDS i kako je usvojeno u Zastupničkom domu. Ako bi njeni amandmani bili usvojeni, dopune Zakona bi morale ponovo prolaziti Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ako ne bi bili usvojeni amandmani, vjerovatno je da SNSD ne bi usvojio predložene dopune zakona, a onda bi iskoristio priliku pred izbore da kritikuje one koji su bili protiv amandmana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.