open-navfaktor-logo
search
Priveden i pušten, šta sad...
Malverzacije u Srebrenici: O istrazi svi šute, je li hapšenje Bege Bektića bilo samo predstava za javnost?
Bliže se ponovljeni izbori u Srebrenici, a zasad nema nikakvih informacija iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojoj fazi je istraga protiv Bege Bektića, predsjednika Općinskog odbora SDP-a, te Enver Hamzić i Muamer Sandžić, koji se sumnjiče za izborne prevare tokom izbornog procesa u tom gradu.
11.02.2021. u 16:05
get url
text

VEZANI TEKST - Općina 8.372 puta važnija od svih drugih: Nikšić (ni)je znao šta radi drug Bego u Srebrenici

Oni su u decembru prošle godine uhapšeni zbog sumnje da su ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se osigurali glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, kao i SDP čiji je nosilac liste bio Bektić.

Nakon policijskog zadržavanja od 24 sata u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), trojac je pušten na slobodu, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje vodi postupak, za njih nije tražilo određivanje nikakvih mjera.

Iz Tužilaštva BiH smo tražili informacije o tome u kojoj fazi je istraga u ovom predmetu, te da li su Bektić, Hamzić i Sandžić saslušani tokom istrage i u kojem svojstvu, ali do objave ovog teksta odgovore nismo dobili.

Prema riječima Alije Tabakovića, kandidata probosanskih snaga za načelnika Srebrenice, sva ova dešavanja nisu imala nikakve posljedice prema Bektiću i Hamziću, budući da su zbog njih ponovljeni izbori u Srebrenici, te nije bilo nikakve kazne niti sankcije.

VEZANI TEKST - SDP-ovci koji su uhapšeni u Srebrenici, ispitani u SIPA-i i pušteni

- Naravno, i iz Centralne izborne komisije (CIK) tu snose odgovornost. Oni će ponovo učestvovati u izbornom procesu, iako su hapšeni. Vjerovatno se imalo dovoljno dokaza da im se zabrani učeće, da ih makar skinu sa liste budući da su imali dovoljno vremena i prostora za to jer će se sastavljati novi glasački listići – kazao je Tabaković.

Istakao je kako je sve bila predstava za javnost Tužilaštva BiH, kako bi pokazali da se "nešto kao radilo".

- Ti momci su prenoćili u prostorijama SIPA-e i sutradan su pušteni bez ikakvih zabrana i ograničenja. Na neki način su pušteni da se ponovo smiju u lice osobama koje su zloupotrijebili. Tužilaštva BiH ili CIK-a im nisu izrekli nikakve sankcije. Konkretno, Bego Bektić je i dalje pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti i čovjek koji može u ovom ponovljenom izbornom procesu da uradi iste i slične stvari.

VEZANI TEKST - Kakva je uloga BIA-e u Srebrenici: Nikšiću OSA kriva jer su SDP-ovci radili za Grujičića, "M3" ne spominje

Dakle, to je bila više predstava, pogotovo jer je Srebrenica osjetljiva priča, da Tužilaštvo BiH, a meni je žao što moram da govorim o državnoj instituciji tako, pokaže da na najranjivijoj kategoriji i sredini Srebrenice kofol nešto radi. A ništa se nije uradilo i bojim se da od tog slučaja neće biti ništa i da će sve završiti u nekoj ladici i biti okarakterisano kao bez dovoljno materijalnih dokaza, te u konačnici biti smatrano zastarjelom pričom – naglasio je Tabaković.

Što se tiče očekivanja na ponovljenim izborima, naš sagovornik je kazao da su obišli skoro sve političke lidere u BiH s kojima su razgovarali o tom pitanju.

- Zbog toga što je uradila Centralna izborna komisija, zakinuti smo za nekih 800 glasova i u ovom momentu smo najbliži odluci da ćemo bojkotirati izbore. U razgovorima koje smo imali sa političkim liderima dobili smo čvrsta obećanja da stoje iza nas, da je ovo kompleksno pitanje kada su u u pitanju izbori u Srebrenici i da će oni maksimalno biti uz nas, podržavati nas u našim odlukama i da idemo do kraja da se borimo demokratskim sredstvima – zaključio je Tabaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.