open-navfaktor-logo
search
Premijer KS
Mandat Fortine vlade: Vakcinisanje u kabinetu, afera "Tata", golotinja na trgu, nezakonita imenovanja...
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto šest minuta je recitirao hvalospjeve na svoj račun i račun Vlade Kantona Sarajevo. Video je obajvio prije par dana.
30.09.2022. u 21:36
get url
text

Nabrajao je Forto donesene zakone, registre, tramvajsku prugu, ambulante, rekonstrukcije, trolejbuse...

Međutim, dosta toga što je također obilježilo mandat ove vlade Forto je izostavio iz svog obraćanja. Mnoge afere, propusti, nezakonita imenovanja, zaduženja, bahato ponašanje...

Afera "Tata" i sve po zakonu

Jedna od najnovijih afera u nizu koja je potresala aktuelnu Vladu KS je afera "Tata". Firma oca premijera Forte je tokom prethodne godine bila među onima koje su dobile poticaje Vlade KS s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa. Forto je ovu aferu javnosti predstavio kao nešto sasvim normalno, te i dalje tvrdi da se uopće ne radi u sukobu interesa. Firma Energogas d.o.o. koja je u vlasništvu premijerovog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom 13.398 KM, što je ukupno 20.088 KM.

VEZANI TEKST - Afera "Tata": Po zakonu koji je i dalje na snazi, Forto jeste u sukobu interesa, ali ga nema ko kazniti!
 

Od 2018. utrostručen dug Kantona Sarajevo

Zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, kada je Vlada Edina Forte preuzela vlast, dug Kantona Sarajevo iznosio je 191,23 miliona KM. Na kraju 2021. godine ukupan dug KS prema zvaničnim podacima iz Strategije upravljanja dugom KS iznosio je 351,07 miliona KM. Prema informacijama koje su ranije saopćavane javnosti iz zvaničnih Vladinih izvora, KS se samo u 2022. godini planira zadužiti oko 325 miliona maraka.

Vakcinisanje Pfizerom u kabinetima

Dok su mnogobrojni građani satima u redu čekali na vakcinaciju u sarajevskoj Zetri, premijer i ministri Vlade KS odlučili su se vakcinisati u svojim kabinetima. Da stvar bude gora, premijer je na jednoj od konferencija za medije rekao da ne smatra bahatim takav potez, dok je ministrica osnovnog obrazovanja Naida Hota-Muminović na pitanje novinarke da li je moralno to što su vladini funkcioneri uradili, odgovorila da je moral "fluidna kategorija".

Članovi Vlade KS primili su vakcinu Pfizer koja je tada među građanima bila najtraženija, ali većini građana ona nije bila dostupna.

VEZANI TEKST - Forto kaže da ne zna napamet koliki su krediti KS; "Trojka" je utrostručila dug u odnosu na 2018.
 

Tajni ugovori

Ministarstvo saobraćaja označilo je tajnim više od 40 miliona maraka vrijedan ugovor za rekonstrukciju tramvajskih šina u Sarajevu s kineskom kompanijom povezanom sa nizom nesreća u ranijim projektima koje su dovele do povrede ili pogibije radnika, a to je pokazalo istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine. Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da ugovor nije tajan, ali da jedan dio tog ugovora nije za javnost. Ugovor do danas nikada nije prikazan u javnosti.

Nezakonito imenovanje direktora

Ured za borbu protiv korupcije utvrdio da je da je nekoliko direktora koje je imenovala aktuelna Vlada KS imenovano nezakonito s obzirom na to da nisu ispunjavali uvjete za imenovanje na direktorsku poziciju. Neki od njih su smijenjeni, a neki još obnašaju svoje funkcije, a među njima je Amar Dovadžija (NiP), direktor JU Studentski centar Sarajevo, Halil Sulejmanović, direktor Sarajevo-šuma, kao i Hazim Durmišević, direktor KJU Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba. Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji je donesen nedavno nije predvidio sankcionisanje direktora za koje je utvrđeno da svoje funkcije obnašaju na nezakonit način.

VEZANI TEKST - Šteta o ugovoru za rekonstrukciju pruge: Nije tajna, ali jedan dio nije za javnost, to je kao pašteta...
 

Pune ruke posla za pravosudne organe

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine imao je pune ruke posla sa aktuelnom Vladom KS. Proglasio je neustavnim Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo jer, kako se navodi, nije u skladu sa Ustavom FBiH jer, kako se navodi u presudi, postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine KS. 

I u prvom dijelu mandata Fortine Vlade imao je Ustavni sud posla pa je Zakon o provjeri podataka imovine nosilaca javnih funkcija u KS na kojem je radila tadašnja ministrica pravde i uprave Lejla Brčić, Ustavni sud FBiH 18. juna 2019. godine proglasio neustavnim. I u septembru 2019. godine Ustavni sud FBiH je ocijenio da je Skupština KS prekršila Poslovnik o radu Skupštine KS, Ustav KS, te Ustav FBiH prilikom usvajanja autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.

VEZANI TEKST - Transparentnost im ne ide od ruke: Za šta je Okerićevom kabinetu prebačeno 200 hiljada KM

Transparetnost im nije jača strana

Transparentsnost pri dodjeli sredstava nevladinim organizacijama strani je pojam za funkcionere Vlade i Skupštine KS. Raspodjela budžetskih sredstava i dan danas se radi po staroj matrici koju je ustalio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković dok je još obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS. Kabinetu tadašnjeg predsjedavajućeg Elmedina Konakovića iz raznih budžetskih stavki prebačeno je 600 hiljada KM. Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrdio je kako je Konaković taj novac dijelio netransparentno. Konakovićevom raspodjelom budžetskog novca bavilo se i Tužilaštvo Kantona Sarajevo koje je provjeravalo raspodjelu novca u septembru 2020. godine kada je Konaković od 117.000 KM, koliko je odlučeno da će biti podijeljeno za projekte "od interesa za građane KS ili doprinose razvoju i afirmaciji KS i provode se na području KS", više od polovine novca dao Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU). Konaković je ovoj organizaciji dodijelio čak 60.000 KM. 

Aktuelni predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić dodijelio je pred izbore više od 160 hiljada KM nevladinim organizacijama, a novac je dobio i Semir Osmanagić, direktor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Forto se ogradio od Okerićevog dijeljenja novca, ali je premijer malo prije toga dodijelio dio novca nevladinim organizacijama koje je Vlada KS od Federacije BiH dobila za kapitalne projekte. Kojim nevladinim organizacijama je Forto dao novac, nikada nije javno navedeno.

Performans

VEZANI TEKST - Dokaz da je Vlada KS obmanjivala javnost i da sporni performans jeste bio dio njihovog projekta

Izvođenje performansa "Together" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, slovenačkih umjetnika, glumaca, plesača i koreografa Leje Jurišić i Marka Mandiča, jedna je od afera koja je potresla vladavinu "Trojke" u Kantonu Sarajevo. 

Vlada KS, koja je finansirala program "Kultura na ulice", a koji je naveden kao suorganizator, ogradila od performansa "Together". Međutim, Fortina vlada nije ni reagirala da performan prekine kada je stvar izmakla kontroli. Učinio je to Zastupnik Haris Zahiragić koji je pozvao policiju te je skup tako i završen.

Sajam Expo

VEZANI TEKST - Delić: Ugovor Vlade KS i EXPO 2020 Dubai nosi oznaku tajnosti i ne može biti objavljen

Vlada KS nikada nije do kraja razjasnila kako je potrošeno više od četiri miliona KM za odlazak na Expo u Dubai. 

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, na jednoj od sjednica Skupštine KS kazao je kako ugovor Vlade KS i EXPO 2020 Dubai nosi oznaku tajnosti i da on ne može biti objavljen. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.