open-navfaktor-logo
search
Poticaji iz budžeta
Afera "Tata": Po zakonu koji je i dalje na snazi, Forto jeste u sukobu interesa, ali ga nema ko kazniti!
Vlada Kantona Sarajevo tokom prethodne godine dijelila je poticaje s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa, a jedna od firmi koja je dobila poticaj u vlasništvu je Izeta Forte, oca premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.  
07.07.2022. u 12:43
get url
text
get url
text

Firma Energogas d.o.o. koja je u vlasništvu premijerovog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom 13.398 KM, što je ukupno 20.088 KM.

Nakon što se ova vijest pojavila u medijima, reagirao je i premijer Forto, potvrdivši da je firma njegovog oca dobila poticaje u dva navrata, ali premijer smatra da je sve bilo po zakonu. 

Tati budžetske pare "po zakonu"

VEZANI TEKST - Tvrdi da je sve regularno: Forto objašnjava kako je firma njegovog oca dobila poticaje Vlade KS

- Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta. Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda. Firma u vlasništvu mog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika - napisao je Forto na Facebooku.

Dodao je da to nema nikakve veze s njegovim političkim angažmanom i da ovaj slučaj ne spada u domen sukoba interesa.

Međutim, Zakon o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine govori drugačije.

Član 7. ovog zakona nalaže da izabrani dužnosnici i funkcioneri izvršnih funkcija ne mogu glasati po bilo kojem pitanju ukoliko se direktno tiče privatnog preduzeća u kojem taj izabrani dužnosnik, nosilac izvršne funkcije ili interesno povezana lica imaju finansijski interes.

Dalje ovaj zakon nalaže da se ti funkcioneri moraju uzdržati od glasanja u tom slučaju i obrazložiti razloge zbog kojih su uzdržani. 

Sličan slučaj dogodio se u vrijeme mandata Nermina Nikšića na čelu Vlade FBiH kad je Vlada glasala da se Mirsad Nikšić, premijerov brat, imenuje za jednog od direktora u Autocestama FBiH. Tašnji premijer se izuzeo od glasanja. Međutim, mišljenje koje je preovladavalo u javnosti je to da je Nikšić svejedno mogao utjecati na odluku Vlade da imenuje njegovog brata. 

Da stvar bude zanimljivija, čak ukoliko Forto nije ni glasao u konkretnoj stvari, on je i dalje u sukobu interesa, barem po tumačenjima Centralne izborne komisije (CIK). Naime, u Priručniku iz oblasti zakona o sukobu interesa naveden je primjer koji je gotovo preslikana Fortina situacija. Na konkretno pitanje iz Priručnika, CIK tumači da se radi o sukobu interesa samim tim što je blizak srodnik korisnika poticaja član vlade. 

Bitna napomena u vezi sa Zakonom o sukobu interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine je da je on i dalje na snazi. Međutim, 2013. godine su oduzete nadležnosti CIK-u da provodi postupke sukoba interesa. U vezi s ovim federalnim zakonom koji je i dalje aktuelan, nadležno tijelo za odlučivanje i sankcionisanje sukoba interesa je CIK. Dakle, od 2013. godine postoji vakuum u ovoj oblasti. 

VEZANI TEKST - Konaković ništa ne zna, pa ni to da je Zakon o sukobu interesa ruinirao njegov koalicijski partner SDP

CIK-u su, podsjećanja radi, oduzete nadležnosti, a to je rezultat međusobnih dilova tadašnjih koalicionih partnera SDP-a i SNSD-a na državnom nivou. Tadašnja većina u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, pod izgovorom usklađivanja s međunarodnim standardima, po hitnom je postupku izmijenila Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH, kojima je Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) oduzela mandat provjere dužnosnika i kažnjavanja onih za koje je utvrđeno da su privatni interes stavili iznad javnog. Izmjenom državnog zakona, CIK je, po automatizmu, onemogućen ove poslove provoditi i za zvaničnike u Federaciji BiH, a Parlament većeg bh. entiteta nije izmijenio zakon kako bi nekoga ovlastio da ga provodi. Tako danas dolazimo do zaključka, a na osnovu ranijeg CIK-ovog tumačenja, da Forto jeste u sukobu interesa, samo ga nema ko kazniti!

Pokušaj zakona u kantonu

Nacrt zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, iako nije usvojen, jedan je od zakona po pitanju kojeg su iz "Trojke" bili najglasniji, često dolazeći u sukob sa opozicijom koja je kritikovala nacrt ovog zakona. Iako su ovaj nacrt zakona predstavljali kao revolucionaran i ponosno ga pokazivali na konferencijama za novinare, prvi koji je prekršio njegove odredbe je premijer Forto.

U Nacrtu zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS stoji da nosilac javne funkcije ne može glasati po bilo kojem pitanju koje se direktno tiče privrednog društva u kojem nosilac javne funkcije ili njegov bliski srodnik imaju finansijski interes.

 

Situacija u vezi ovim slučajem je prilično jasna: Otac može dobiti poticaje iz budžeta, ali u tom slučaju sin ne može biti premijer. Ili sin može biti premijer, ali u tom slučaju otac ne može dobiti poticaje. 

Politika i obnašanje funkcija u organima vlasti, između ostalog, treba da funkcionira na temelju zakona, ali i na temelju društveno ustaljenih moralnih uzusa ponašanja. Tako bi valjda trebalo biti i u Fortinom slučaju. Tako afera "Tata", čak i ako nije protivzakonita, jeste nemoralna. 

Uostalom, ni vakcinisanje članova Fortine vlade protiv COVID-19 u njihovim kabinetima nije bilo protiv zakona, ali je bilo nemoralno. Ovo je samo jedna u nizu afera koje je predvodio Forto, a učestvovali i ostali partneri iz "Trojke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.