open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Mandić objasnio zapošljavanje sestre zastupnice Dizdarević: Sve isto kao SDA, samo je sad vlast Naša stranka
Zaposlena je mlada osoba od 27 godina, magistar pravnih nauka i kojoj ovo društvo nije dalo priliku za posao jer nije bila član vladajuće stranke. Prvi zadatak koji joj je dala direktorica jeste da se prečešljaju personalni fajlovi zaposlenih i tu je uslijedila reakcija
19.11.2019. u 12:53
get url
text

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije odgovorio na pitanje zastupnika Admele Hodžić i Vibora Handžića o zapošljavanje sestre zastupnice Naše stranke Nejre Dizdarević u Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad.

Na pitanje je umjesto premijera odgovorio nadležni ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić.

- Premijer i ja smo prvi put u ovo preduzeće otišli nenajavljeni u večernjim satima u januaru. Tada smo pričali sa radnicima. Radnici su mi rekli: "Ministre, tjerajte ovu bagru odavde". Onda su nam rekli da od Uglješe Uzelca niti jedan zvaničnik nije došao da posjeti radnike. Za one neupućene Uglješa Uzelac je bio gradonačelnik Sarajeva u vrijeme Olimpijskih igara – kazao je Mandić.

Nakon toga su, ističe, na Skupštini KS razmatrali izvještaj ovog preduzeća koji je oboren.

- Zatim su govorili kao će ova Vlada zatvoriti ovo preduzeće, da će se otpuštati radnici i da im se ne piše dobro. Predsjednik sindikata nam je rekao da su tu borci, invalidi i da imamo obzira prema njima. Zatim da su ovdje potezani pištolji. Drugi uposlenik i predstavnik Sindikata nam je rekao: "Da smo znali da ćete nenajavljeni doći, mi bismo vam zabranili da uđete jer znate kako se u nečiju kuću dolazi nenajavljen". Jedan je također kazao da ako budemo pametno radili, u ovoj firmi imat ćemo 5.000 glasača. Ja sam rekao da nisam došo po glasače, da nisam došao po glasove, da smo došli da radimo - istakao je Mandić.

Danas, ističe, uposlenici tog preduzeća rade poslove koji i nisu njihov glavni poslovi.

- Danas radnici Rada asfaltiraju ceste, danas rade na Prvoj transverzali na rušenju objekata. Danas imaju 10 posto veće plaće, i danas je u Rad uloženo milion i 500 hiljada KM u novu opremu – kazao je Mandić.

Ministar Mandić je dalje pojasnio zapošljavanje u Radu.

- Moram vas informisati kakvo je stanje u Radu. Vi danas imate zaposlene supružnike nekih ovdje iz prvog reda, to valjda nije nepotizam. U Radu radi šura gradonačelnika Sarajeva, valjda to nije nepotizam, u Radu supruga načelnika Novog Sarajeva, valjda ni to nije nepotizam. Tu rade zet i snaha bivšeg ministra saobraćaja, u Radu imate 13 bračnih parova, jednu porodicu, ja neću da iznosim imena, valjda su to morali platiti nekako. To je situacija i kadrovska politika, do 2018. nije postojala konkursna procedura u ovom preduzeću i tako dođemo do slučaja sestre zastupnice zaposlene u Rad – naveo je Mandić.

Kazao je kako u Radu nije zaposlena sestra Nejre Dizdarević.

- Zaposlena je mlada osoba od 27 godina, magistar pravnih nauka i kojoj ovo društvo nije dalo priliku za posao jer nije bila član vladajuće stranke - zvuči nevjerovatno, ali ministar je upravo tako rekao. Naime, trenutno je Naša stranka vladajuća stranka u kantonu, a zaposlena je sestra zastupnice Naše stranke. 

-Prvi zadatak koji joj je dala direktorica jeste da se prečešljaju personalni fajlovi zaposlenih i tu je uslijedila reakcija Kantonalnog odbora SDA. Zašto mi nismo isti kao SDA, zato što mi ne kupujemo radna mjesta već opremu, mi ne gradimo privatne vikendice na Bjelašnici već puteve i mi se borimo za društvo jednakih šansi. Zašto jedna osoba od 27 godina ne bi dobila šansu za ugovor na određeno vrijeme od 12 mjeseci – pita se Mandić.

VEZANI TEKSTZastupnici pitaju Fortu i Mandića kako je zaposlena sestra zastupnice Naše stranke

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.