open-navfaktor-logo
search
Ko će je naslijediti
Marjanović o Husić-Mehmedović: Pritisak koalicionih partnera, ostavka je moralan čin
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Melika Husić-Mehmedović na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podnijela je ostavku, a još nije poznato ko će doći umjesto nje na ovu poziciju.
09.07.2021. u 13:48
get url
text

Prilikom formiranja Vlade KS Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, dobio je pravo da predloži ministra ili ministricu visokog obrazovanja, novoformiranog ministarstva.

Pitali smo Marjanovića da li će ponovo predložiti novog ministra visokog obrazovanja.

- Ja sam jučer saopćio predstavnicima skupštinske većine da ne namjeravam da predložim neku drugu osobu na tu poziciju. No, i dalje nastavljam da se borim za realizaciju programa koji je prihvatila ova većina, posebno u oblasti obrazovanja jer to jeste moja obaveza, shodno svemu onome što smo napisali i predložili u programu rada ove Vade. Stoga očekujem i nadam se da će nova ministrica ili ministar na ovoj poziciji nastaviti istim tempom kao kolegica Husić-Mehmedović – kazao je za Faktor Marjanović.

VEZANI TEKST - Melika Husić-Mehmedović zvanično podnijela ostavku na mjesto ministrice

Istakao je kako je profesorica Melika Husić-Mehmedović bila "pravo osvježenje na ovoj političkoj sceni koja je u tako kratko vremena realizirala veliki broj zadataka koje je ova skupštinska većina postavila pred nju, ali i mnogo toga dobrog što je dio njenoga ličnog političkog angažmana".

- Formirala je novo ministarstvo, napravila mladi i respektabilni tim u tom sektoru, izborila se za tri miliona maraka za naučno istraživački rad, koliko mi je poznato nikada nije bilo više izdvojeno, osigurala realizaciju skupštinske inicijative za oslobađanje dvije trećine školarina najboljih studenata sa prosjekom višim od 8.0 kao podršku istim i njihovim porodicama u ovom pandemijskom vremenu, raspisala konkurs za dodjelu projekata i na ključne pozicije tog procesa postavila najcitiranijeg bosanskohercegovačkog naučnika, dala šansu akademskoj zajednici da sama napiše zakon o visokom obrazovanju, pod rukovodstvom nekadašnjeg predsjednika Akademije nauka BiH i još mnogo, mnogo toga – naveo je Marjanović, te dodao:

- Mislim da njena djela i njeni rezultati i to u mandatu koji je bio prekidan odlukama Ustavnog suda mnogo više govore o kolegici Husić-Mehmedović nego što bih ja to mogao.

Istakao je da je neizmjerno tužan "jer je profesorica bila primorana da pod pritiskom koalicijskih partnera, koji su iznosili iste argumente kao i vladajuća opoziciona partija, povuče ovaj duboko moralan čin".

- Ne mogu joj to zamjeriti jer sam sličan scenarij prošao u jednoj vladi koja je trebala biti isključivo ekspertska prije par godina. No, šta je tu je. Siguran sam da će profesorica Husić-Mehmedović nastaviti svoju uspješnu akademsku i naučnu karijeru i postizati još bolje rezultate, nekako u inat onih kojima je možda baš zbog toga bila trn u oku – zaključio je Marjanović.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci ostavku u Vladi KS podnijela je i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić. 

Kao jedan od glavnih razloga za ostavku ministrice Husić-Mehmedović smatra se neslaganje u vezi s Nacrtom zakona o visokom obarzovanju koji je jučer bio na dnevnom redu Skupštine KS a sa kojim se nisu slagali ni članovi akademske zajednice niti većina kao ni opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo, a nije ovo prvi put da ovaj zakon probudi veliko interesovanje i izazove neslaganje među zastupnicima, strankama i učesnicima u vlasti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.