open-navfaktor-logo
search
Protest radnika u zdravstvu
Medicinari pred Vladom KS poručuju vlastima: U zdravstvu su minuti važni, a satnice mizerne...
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo protestovali su danas ispred zgrade Vlade KS. Medicinari su pred Vladu KS došli sa transparentima na kojima piše: Doktora je sve manje, bolesnih sve više; Budućnost pripada mladima; Specijalizacije mladim ljekarima; U zdravstvu su minuti važni, a satnice mizerne..
05.09.2023. u 13:28
get url
text

Protesti su uslijedili nakon, kako su naveli predstavnici sindikata (Granski Sindikat radnika u zdravstvu KS, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS), višemjesečnih neuspjelih pregovora sa Pregovaračkim timom Vlade KS o povećanju plaće.

{$galerijaFotografija}

Elvedin Vatreš, predsjednik sindikata medicinskih sestara i tehničara KS, kazao nam je na protestima da su oni do jutros, do konferencije za medije Vlade KS, očekivali da će resorno Ministarstvo zdravstva i Vlada "imati sluha i razuma".

Elvedin Vatreš

- Premijer je bukvalno dezavuisan. Kompletna njegova izjava se odnosila na nešto što mi nismo ni tražili. Od decembra do danas naš premijer (Nihad Uk), osoba s kojom trebamo potpisati taj kolektivni ugovor, uopće nije upućen u naše zahtjeve. Naši zahtjevi nisu koeficijenti, nisu izmjena kolektivnog ugovora, već je to samo usklađivanje sa satnicom, to jeste nastalom situacijom poskupljenja, jednostavno rečeno. Sam premijer, u svakoj evropskoj državi, kad prati poskupljenja sam predlaže, ne samo zdravstvenim radnicima, nego i drugim budžetlijama, da se podižu satnice kako bi se poboljšao standard življenja cijelog građanstva - kazao je Vatreš.

Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata KCUS-a, kazala nam je da je "ovo nešto što se nije trebalo desiti".

- S obzirom da se desilo, mi iz Sindikata KCUS-a dajemo punu podršku ovom protestu, tražimo svoja prava. Mi smo i federalna ustanova, ali u ovom momentu podržavamo sve svoje kolege koji su obuhvaćeni ovim protestom, koji traže svoja prava - kazala je Hrustemović.

Dženana Hrustemović (desno)

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, tokom obraćanja je, između ostalog, kazao da imaju opstrukcije od nekih direktora zdravstvenih ustanova koji su zakazali sastanke u trenutku kada su uposlenici, članovi sindikata, trebali doći na ove proteste. Prisutne je stoga zamolio za malo strpljenja, da sačekaju da još te kolege dođu. 

VEZANI TEKST - Vlada KS o radnicima u zdravstvu: Naš stav je da se u ovom trenutku ne ide u povećanje koeficijenta

Podrška radnicima u zdravstvu, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS, proteklih dana stiže sa svih strana, od zdravstvenih radnika iz drugih kantona, zdravstvenih udruženja, komora i sindikata sa nivoa Federacije BiH, boračkih udruženja, Saveza samostalnih sindikata, sindikata komunalne privrede, Sindikata osnovnog obrazovanja KS, građana, a mnogi od njih najavili su i svoj dolazak na proteste.

Radnici u zdravstvu imaju samo jedan zahtjev, a to je povećanje neto satnice sa trenutnih 2,76 na 3,28 KM.

Jutros je povodom najavljenih protesta, ali i generalnog štrajka radnika u zdravstvu, koji bi trebao uslijediti u narednih desetak dana, Vlada KS održala press konferenciju na kojoj je premijer Nihad Uk iznio stav Vlade.

Uk je između ostalog kazao, "da u ovom trenutku ne postoji nijedan valjan razlog da se otvara pitanje povećanja koeficijenta".

- Stav Vlade je da to ne radimo sada zato što važeći kolektivni ugovor traje do kraja aprila iduće godine i u ovom trenutku ne postoji nijedan razlog da šest mjeseci ili čak devet mjeseci od kada se počeli razgovori, krenemo u tu proceduru - kazao je Uk.

 VEZANI TEKST - Vranić poručio medicinarima koji bi u štrajk: Ulaze u opasnost, vidjet ćemo da li ima pravnog osnova

Sadiković pak kaže kako je na press konferenciji iznijeto niz neistina, od visine plaća zdravstvenih radnika, do procesa pregovaranja.

- Vlada KS je u petom mjesecu ove godine formirala pregovarački tim na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem za šta postoje valjani dokumenti. U pregovore se krenulo u šestom mjesecu. Imali smo tri, odnosno dva i po sastanka na kojima nismo uspjeli dogovoriti, ne korekciju koeficijenata, kako danas premijer Nihad Uk reče na press koneferenciji, očigledno neinformisan, nego povećanje neto satnice na nivou KS za zdravstvene radnike sa trenutnih 2,76 na 3,28 KM. O koeficijentima nikada niko nije pregovarao - navodi Sadiković.

Dodaje kako Vlada KS sama sebe demantuje, jer je ona formirala pregovarački tim i otpočela pregovore sa sindikatima.

- Kažu kako nemaju običaja da pregovaraju sa sindikatima kojima važi kolektivni ugovor. Pa zašto su onda formirali pregovarački tim i dolazili na sastanke? Dalje, premijer Uk je iznio da kolektivni ugovori važe do kraja 2024. godine, što nije istina. Oni važe do 22. aprila 2024, dakle još nekoliko mjeseci - ističe Sadiković.

Osvrnuo se i na, kako je kazao, netačne informacije o plaćama uposlenika u zdravstvu, koje je ministar Vranić iznio na press konferenciji.

- On je iznio primanja. Osnovna plaća medicinske sestre u KS je oko 1.200 KM, specijaliste oko 2.200 maraka. Dodaci nisu plaća. Osnovna plaća se zna šta je - broj sati, koeficijent, puta satnica. Ako Uku i Vraniću nešto nije jasno, a očigledno je da nije, neka dođu, sindikati će im objasniti sve - govori Sadiković.

Ističe kako su sve procedure o protestima i generalnom štrajku ispoštovane pravno i zakonski.

 VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS sutra izlaze na proteste: U Zavodu je akumuliranih 140 miliona KM, to je kriminal

- Potpisuju se sporazumi u javnim ustanovama zdravstva u KS. Nakon što se svi sporazumi potpišu, imamo rok nakon deset dana da najavimo tačan datum održavanja generalnog štrajka. Primat ćemo samo hitne i ugrožene pacijente. Ako misle da okrenu građane KS protiv nas, neka objasne gdje su sakrili više od 130 miliona KM u Zavodu zdravstvenog osiguranja i šta su planirali sa tim sredstvima.

Sadiković dodaje kako srednja stručna sprema u Zavodu zdravstvenog osiguranja ima istu plaću kao medicinska sestra u zdravstvu.

- Porede ih, a te dvije stvari i njihova odgovornost nikako se ne mogu porediti - naglašava.

Iz sindikata su mišljenja kako Uk i Vranić manipulišu građanima i pacijentima KS.

- To su manipulatori koji direktno sa drugim strankama sarađuju kako bi opstruirali generalni štrajk. Poručujemo da im to neće uspjeti, radnici u zdravstvu idu do kraja, do ostvarivanja naših zahtjeva - kazao je Sadiković.

DSC_9049.JPG
1 od 25
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.