open-navfaktor-logo
search
Ministar sigurnosti BiH
Mektić tvrdi da ima dokaze: Dragan Lukač ratovao na strani Armije RBiH?
Mektić je pojasnio da je to bila vrsta specijalne jedinice policije namijenjena da se bori u vojno-policijskom sistemu Republike BiH
04.10.2018. u 13:07
get url
text

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić iznio je danas podatke o navodnom učešću ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača u vojno-policijskim strukturama Armije RBiH. On je pozvao Lukača da zbog svoje "ratne prošlosti" podnese ostavku.

Mektić je kazao da posjeduje dokument iz aprila 1992. godine kada se uspostavljala "manevarska jedinica policije u Bihaću" za područje više općina. Mektić je pojasnio da je to bila vrsta specijalne jedinice policije namijenjena da se bori u vojno-policijskom sistemu Republike BiH.

- Kada je ta jedinica formirana, od policajaca iz raznih stanica, između ostalog i iz Cazina, među njima je bio i Dragan Lukač. Lukač se borio u sastavu vojnih snaga Republike BiH – rekao je Mektić.

Naveo je da je spomenuta jedinica bila opremljena pancirima, maskirnim uniformama, ručnim bombama, zoljama i automatskim oružjem, a da su imali zadatak da se suprostavljaju neprijateljskim snagama koje se nalaze na tom području.

- A neprijateljska snaga je bila srpska vojska  - dodao je Mektić.

Mektić tvrdi da se Lukač borio na strani policije i Armije RBiH, a protiv Srba.

- Uloga Lukača u toj jedinici je bila da otkriva i neutrališe snajperska gnijezda i pojedince iz izviđačkih grupa. Pitam ga - koliko je u tom neutralisanju uspio, koliko je ubijeno Srba u toj neutralizaciji i koja je sve bila njegova uloga dok se borio u vojno-policijskim strukturama ARBiH. Ovo je frapantna činjenica do koje smo došli. Šta više treba da se dokaže da Dragan Lukač nije patriota, nego je iz interesa došao u RS i naplatio svoje učešće u ratu od  200.000 do 300.000 KM. Da li je i od njih naplatio učešće u ratu – kazao je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.