open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Memorijalni centar Potočari o Dodikovoj namjeri da položi cvijeće: Negatori genocida nisu dobrodošli
AUTOR: RSE/Faktor
21.05.2024. u 20:31
get url
text
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, kao i svi koji negiraju genocid, nije dobrodošao u Potočare, rekli su iz Memorijalnog centra Potočari za Radio Slobodna Evropa.
Dodik je danas rekao da će u četvrtak u Bratuncu položiti vijence srpskim žrtvama iz rata, te da su tražili i od Memorijalnog centra u Potočarima da "dođemo u Srebrenicu i da položimo vijence žrtvama", a još nisu "dobili zvaničan odgovor".
- Nije dobrodošao niti on (Dodik), niti bilo ko drugi ko negira genocid. Ne zanima nas niti njegovo mišljenje niti njegova osjećanja - rekli su iz Memorijalnog centra Potočari za RSE.
U četvrtak će Generalna skupština UN-a raspravljat će o Rezoluciji genocidu o Srebrenici. Za isti dan najavljena je sjednica Vlade RS-a u Srebrenici.
Rezolucijom, koju su inicirale Njemačka i Ruanda, traži se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. 
Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.