open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Milanoviću optužnica protiv pripadnika HVO-a u Derventi "smrdi na namještanje"
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da mu optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO u Derventi za ratne zločine nad civilima, podignuta nedugo nakon njegove posjete toj općini, "smrdi na namještanje" i da je znao išta o tom navodnom zločinu, da bi drukčije pristupio posjeti.
23.05.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Milanović u Derventi odlikovao brigadu HVO-a, opozicija iz RS-a napala Dodika: Šta smo dočekali, uvreda srpskog naroda

Hrvatski predsjednik bio je u posjeti Derventi 25. marta, a tom prilikom je uručio odličje 103. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koja je 1992. godine učestvovala u bitkama za odbranu Bosanske Posavine od srpske agresije.

Nedugo nakon Milanovićeve posjete, podignuta je optužnica protiv pripadnika 103. brigade HVO u Derventi za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom.

Okružno tužilaštvo u Doboju 12. maja podiglo je optužnicu protiv 67-godišnjaka koji se tereti da je kao pripadnik 103. brigade HVO učestvovao u ubijanju i zlostavljanju zatvorenih srpskih civila od aprila do maja 1992. godine u logoru u zgradi bivšeg Doma JNA u Derventi. 

- Geneza zločina je geneza zločina. Ako se zločin dogodio. Ja za to ne znam. Da sam znao... Ne tvrdim da se (zločin) dogodio. I tom putu bih pristupio na neki drugi način - rekao je Milanović novinarima.

- Otišao bih, možda bih izrazio žaljenje, možda bih položio cvijeće, ne znam. Ali ova brzina dizanja optužnice, to je neozbiljno i nije dobro. Trideset godina nisu znali ništa i sad im je trebalo mjesec dana da predlože optužnicu... To smrdi na namještanje. A možda je stvarno bio zločin, ne znam - dodao je hrvatski predsjednik. 

Derventa je među općinama u Bosni i Hercegovini iz kojih su Hrvati gotovo u cijelosti prognani.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine ondje su živjele 22 hiljade Hrvata ili 40 posto ukupnog broja stanovnika dok ih je na popisu 2013. godine bilo tek nešto više od dvije hiljade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.